"Suština nisu tablice, već maltretiranje Srba"

Beograd -- Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila za TV Prva da tablice "nisu suština" novih odluka Prištine, već da je suština "stalno maltretiranje Srba".

Izvor: Beta, Tanjug, Prva TV
Podeli
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Prema njenim rečima, tablica "nema u 15 tačaka Briselskog sporazuma".

"Te stalne i stalne provokacije, taj stalni teror nad Srbima na koji se niko ne oglašava, niko ne čini ništa tim povodom. Eventualno daju neko saopštenje koje može biti verbalno oštrije ili manje oštro, ali u praksi ne znači ništa", kazala je Brnabić.

Komentarišući nove dve odluke Prištine, reciprocitetnu zabranu ulaska na Kosovo sa ličnim kartama Srbije i obavezan prelazak na "RKS" tablice do kraja septembra, Brnabić je naglasila da u 15 tačaka Briselskog sporazuma "nema tablica", dok se u prvih šest nalazi Zajednica srpskih opština (ZSO).

"Nego ste vi sada ušli, pa zašli u neke anekse, podugovore, neke sitnice u okviru dalje neke implementacije akcionih planova i tako dalje. A ovih šest tačaka, a osnova Briselskog sporazuma, a ZSO, gde je", upitala je Brnabić.

Ona je navela da je portparol EU Peter Stano komentarisao to da li je Priština imala pravo da donese odluku o tablicama ili ne, ali da nijednom rečju nije pomenuo ZSO.

Ocenila je da se "svi ponašaju licemerno", navodeći da tokom rata u Ukrajini, kao i u svakom drugom konfliktnom ili postkonfliktnom području u svetu, pozivaju na rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali da se Rezolucija 1244 "ne pominje nigde, kao da ne postoji".

"Zato što je najveći deo zapadnih zemalja, zemlje Kvinte i sve zemlje grupacije G7 su prekršile tu rezoluciju. To je licemeran odnos", rekla je premijerka.

O poseti Abazovića

Govoreći o poseti predsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića našoj državi istakla je da je ta poseta prošla odlično, ali da treba da se urade neke konkretne stvari kako bi se videlo da li su dve zemlje resetovale svoje odnose.

Brnabić je na TV Prva rekla da su razgovori sa Abazovićem bili dobri i da su rešena neka pitanja.

"Juče sam bila u kontaktu sa Narodnom bankom Srbije i guvernerka Jorgovanka Tabaković je odmah reagovala nakon moje pres konferencije i poslala sve podatke koji se tiču uspostavljanja direktnog platnog prometa sa Crnom Gorom. Rekla mi je da je sa naše strane sve završeno i objasnila šta treba da uradi Ministarstvo finansija Crne Gore i njihove banke da bismo to završili", rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla i da je sastanak patrijarha Porfirija i Abazovića bio konstruktivan, te da je nacrt Temeljnog ugovora koji je usvojila Vlada Crne Gore dobro prihvaćen, što je, kaže, istorijska stvar.

Brnabić je navela da je ranije u odnosima između Srbije i Crne Gore bilo dosta problema, ali da je sada cilj da ti odnosi budu dobri. Istakla je i da je Abazović svojim dosadašnjim postupcima pokazao da želi da se poboljšaju odnosi dve države.

Na pitanje da li će ići u zvaničnu posetu Crnoj Gori, Brnabić kaže da je pozvana i da bi volela da ode, ali da je najbolje da se sačeka forimiranje vlade kako bi novi premijer to obavio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu