"Spor između Severne Makedonije i Bugarske – mnogo bliže"

Rešenje za spor između Severne Makedonije i Bugarske je sada mnogo bliže, izjavio je u četvrtak u Madridu nemački kancelar Olaf Šolc.

Izvor: DPA

Četvrtak, 30.06.2022.

18:23

EPA-EFE/SERGIO PEREZ

Kancelar je, kako je rekao, na marginama samita NATO u Španiji imao razgovore o deblokadi pregovora o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji.
"Nadam se da smo sklonili prepreke sa puta Severne Makedonije ka EU," rekao je Šolc.

Francuska koja predsedava EU je, dodao je, sačinila novi predlog koji uzima u obzir teme koje su osetljive za obe strane i sada ga treba razmotriti.

Bugarski parlament je inače pre nedelju dana glasao za ukidanje veta na početak pregovora Severne Makedonije i EU.

Bugarska pregovore blokira od kraja 2020. zato što je Severna Makedonija odbacila zahteve Sofije, na primer one o pravima Bugara.

Bugarska je za prekid blokade postavila uslov da Bugari u Severnoj Makedoniji dobiju ista prava kao drugi - odnosno da u ustavu budu određeni kao narod.

Uz to, Bugari makedonski jezik ne žele da priznaju kao samosvojan, već ga smatraju varijantom bugarskog.

Sofija isto zahteva da institucije EU nadgledaju da li Skoplje primenjuje bilateralni ugovor o dobrosusedskim odnosima iz 2017. Ugovor, pored ostalog, određuje i kako se treba odnositi prema delom zajedničkoj istoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: