Rusija: Povukli smo se, šta će sad Kijev i UN da kažu?

Ruska vojska je završila zadatke na Zmijskom ostrvu i povukla garnizon koji je tamo bio stacioniran, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 30.06.2022.

11:36

Rusija: Povukli smo se, šta će sad Kijev i UN da kažu?
Profimedia

"Ovim smo pokazali međunarodnoj zajednici da Rusija ne ometa napore UN u organizaciji humanitarnog koridora za izvoz poljoprivrednih proizvoda sa teritorije Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Ova odluka onemogućava Kijev da spekuliše na temu prehrambene krize, pozivajući se na nemogućnost da izveze pšenicu zbog ruske totalne kontrole nad severozapadnim delom Crnog mora.

"Sada je lopta na ukrajinskoj strani, koja još uvek nije očistila svoju obalu Crnog mora od mina, kao i vode u lukama", dodaje se u tekstu.

Ministarstvo je dodalo da ukrajinska strana sad mora da očisti obalu Crnog mora, uključujući lučke vode, od mina, kako bi obnovila isporuke.

Kako podseća Gardijan, Kijev je ranije saopštio da neće da očisti vode oko svojih luka jer su mine potrebne kao odbrambena mera protiv ruske Crnomorske flote koja se približava ukrajinskoj južnoj obali i izvodi napade na Odesu i Nikolajev.

Portparol Ministarstva Igor Konašenkov upozorio je da su ovom odlukom sprečene "insinuacije Kijeva o predstojećoj krizi hrane", kao i tvrdnje da je izvoz žita nemoguć jer Rusija ima potpunu kontrolu nad severozapadnim delom Crnog mora.

Zauzimanjem Zmijskog ostrva Rusija je u potpunosti blokirala ukrajinske luke na Crnom moru, čime je praktično obustavljen izvoz žitarica u Tursku i Gruziju, kao i prevoz robe iz Odese kroz Bosfor ka Sredozemnom moru.

Ujedinjene nacije su više puta upozoravale na pretnju prehrambene krize zbog nestašice žitarica.

Zapad je optužio Rusiju da se suprotstavlja isporukama ukrajinskog žita na svetska tržišta, dok je Moskva kategorički negirala te optužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: