Kad ti je Rusija prvi komšija - "Tamo iza onog brda imaju streljanu"

Riflemen - stogodišnja litvanska dobrovoljačka miliciji dobija sve više novih članova.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2022.

10:42

Kad ti je Rusija prvi komšija -
Profimedia

Kad ti je prvi kompija Rusija, nema odmora - barem tako tvrdi 59-godišnji Vajtas Grudžinskas.

"Vojnike najbolje vidim noću. Tamo iza onoga polja imaju streljanu, posle podne se čuje zvuk njihovih pušaka - kaže Grudžinskas pokazujući na komadić zelenila iza komšijskog vrta i dodaje kako i on ima vlastito oružje - mitraljez - koji drži zaključan u ormariću, ali uvek mu je pri ruci.

Gradić Kibartaji u Litvaniji, u kojemu živi ovaj 59-godišnjak, nalazi se unutar NATO-a i Evropske unije, ali i u neposrednoj blizini Rusije. Onde se nalazi i koridor Suvalki, prolaz koji mnogi analitičari smatraju slabom tačkom unutar NATO-a. Stoga nimalo ne čudi što mnogi sad opravdano strahuju da bi, ako Ukrajina padne, Rusija mogla dalje napredovati upravo kroz taj prostor i odseći baltičke države, piše CNN.

Jer ožiljci sovjetske okupacije i dalje su duboki u ovom delu Evrope. Sovjeti su, naime, 1940-ih i 1950-ih desetine hiljada Litavanaca prisilno deportovali u gulage u Sibiru i na krajnjem severu današnje Rusije. Gotovo 30.000 litvanskih zatvorenika stradalo je u logorima za prisilni rad.

"Svi se sećaju sovjetske okupacije"

"Moj otac bio je poslan na Sahalin na krajnjem zapadu Rusije. Onde je proveo 15 godina, a prve godine jeo je travu kako bi preživio", rekao je Grudžinskas. Čim je Rusija 2014. anektirala Krim, on se pridružio stogodišnjoj litvanskoj dobrovoljačkoj miliciji - Riflemenima - i uzeo oružje u ruke.

"Kako možete verovati Rusiji, pogotovo s našom istorijom? Naravno da se bojim, pa kako ne bih? Moja porodica je ovde. Sagradio sam ovu kuću golim rukama", govori Vajtas.

Spomenuta milicija Riflemen, osnovana pre 103 godine, beleži porast broja pripadnika u svojim redovima otkako je Rusija u februaru započela vojnu operacija.

"Trenutno imamo oko 12.000 dobrovoljaca i taj broj svaki mesec povećava se deset puta", rekao je Egidijus Papeckus, zapovednik 4. regionalnog zapovedništva strelaca.

Stožer Riflemena nalazi se u gradu Marijampoleu, duboko u koridoru Suvalki, gde Papeckus CNN-u pokazuje deo arsenala kojim raspolaže njegova jedinica - jurišne puške, pištolje i bacače granata. Ovaj 51-godišnjak takođe očajnički želi da izbegne povratak pod rusku vlast. Njegov otac isto je bio deportovan u Sibir, kao i rođaci njegove supruge.

"Sećamo se sovjetske okupacije i ne želimo više nikadda budemo okupirani. Mi smo slobodni ljudi", odlučan je zapovednik.

Čekaće se do dve godine

Novi član Riflemena, Larolis Baranauskas, kaže kako je oduvek hteo da pristupi dobrovoljačkoj miliciji, a rat u Ukrajini podstakao ga je na akciju. Iako je rođen 1990. godine, kad je Litvanija postala nezavisna od Sovjetskog Saveza, ističe kako "svaki Litvanac zna da je Rusija pretnja, a nedavni događaji to i dokazuju".

A kako bi što bolje zaštitio Baltik, NATO je nedavno najavio da će povećati svoju prisutnost u regiji. To znači da bi još hiljade vojnika moglo biti stalno raspoređeno duž 999 kilometara duge litvanske granice s Belorusijom i Rusijom.

Margiris Abukevicius, zamenik litvanskog ministra obrane, priznaje da bi mogle proći i do dve godine da se takve jedinice uspostave.

"Ali sad je barem svima jasno da je potrebna značajna nadogradnja vojnih sposobnosti oko Suvalkija i drugde. Taj koridor oduvek je bio razlog za zabrinutost, a Baltik i NATO shvataju da je upravo to slaba tačka. U trenutnoj situaciji svi puno jasnije razumemo ranjivost ovoga prostora i stvarno se nadam da će samit NATO-a u Madridu dati vrlo snažan odgovor i vrlo jasan smer dugoročne prilagođavanje NATO-a", rekao je Abukevicius.

Litvanija se u međuvremenu suočava sa žestokim ruskim sajber napadima na svoje državne institucije i privatni sektor. Kažu kako je okidač za novu krizu bila prošlonedeljna odluka o blokadi nekih proizvoda poput žitarica i čelika - koji su podložni sankcijama EU - a prevezeni su vozom iz Ukrajine u ruski Kalinjingrad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: