Priština odustala od zahteva za članstvo u Interpolu - nemaju podršku

Priština je odustala od apliciranja za članstvo lažne države Kosovo u Interpolu.

Izvor: Novosti
Podeli
Ilustracija: Getty Images
Ilustracija: Getty Images

Razlog je jer ne može da obezbedi dovoljnu podršku na Generalnoj skupštini ove organizacije u oktobru, u Indiji.

Kako "Novosti" saznaju iz diplomatskih izvora, vladi Aljbina Kurtija je iz zapadnih centara moći sugerisano da će u slučaju da podnesu zahtev za članstvo ponovo doživeti debakl i da sad nije trenutak da se upuštaju u ovu avanturu.

I Kurti je svestan da ne bi bilo dobro da u Interpolu doživi još jedan debakl, posebno imajući u vidu nedavni pokušaj da otvore vrata Saveta Evrope koji je takođe prošao neslavno. Inače, najveći pokrovitelji kosovske nezavisnosti, pre svih Nemačka i Francuska, od početka su se protivile tome da Priština podnese zahtev za članstvo u SE u ovom trenutku, s obzirom na delikatne geopolitičke okolnosti zbog ukrajinsko-ruskog sukoba. Nezadovoljstvo Zapada dosolila je i činjenica što je Priština ovaj potez povukla bez detaljnih konsultacija sa njima.

Protiv toga da Kosovo aplicira za SE bila je i Ukrajina, jer smatra da bi to dalo mogućnost Krimu i Donbasu da kao međunarodno nepriznate teritorije takođe podnesu zahtev za SE. Naši izvori tvrde da Kurti, posle neuspeha u SE, dogovora oko mape puta za sprovođenje sporazuma o energetici koji ne ide naruku Prištini, i izvesnog debakla ako se upuste u priču o članstvu u Interpolu, pokušava da napravi nešto što će mu doneti poene na domaćoj političkoj sceni. Zato i pokušava da pokaže mišiće zabranom srpskih ličnih karata i registarskih tablica.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 49 idi na stranu