Porfirije: Postignut dogovor VIDEO

Beograd -- Nakon sastanka u zgradi Patrijaršije, patrijarh SPC i crnogorski premijer obratili su se novinarima, rekavši da je postignut dogovor o Temeljnom ugovoru.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/Rade Prelić
Tanjug/Rade Prelić

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, koji se prvi obratio okupljenim novinarima, rekao je da je imao radosnu priliku da se treći put sretne s premijerom Crne Gore. "Pored razgovora koje smo vodili o opštim temama, i svakodnevicama, razgovarali smo i o Temeljnom ugovoru", rekao je on.

"Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša crkva, gde god ima svoju jurisdikciju, poštuje zakone te države, zaključili smo da je važno da odnos između ctrkve i države bude regulisan i ugovorm, kao što je to slučaj sa svim verskim zajednicama, kao što postoji u svim drugim državama", rekao je patrijarh.

"U ovom trenutku postigli smo saglasnost, odnosno dogovor oko Temeljnog ugovora s tim da postojeći tekst Temeljnog ugovora mora da prođe kroz Sinod SPC i kada to i ako prođe pristupićemo potpisivanju", rekao je patrijarh.

Počeo sastanak Abazovića i patrijarha SPC

On je objasnio da SPC smatra i smatrala je da nikada nije mislila da treba da ima više prava od bilo kod građanina Crne Gore ili pripadnika druge verske zajednice. "Ali podrazumeva se i da SPC ne može pristati i da ima išta manje od bilo kog drugog, a ovaj ugovor nam obezbeđuje takav status", rekao je poglavar SPC, koji se istovremeno zahvalio svima koji su dali doprinos tome da se ovaj ugovor ostvari.

Crnogorski premijer se zahvalio poglavaru SPC na konstruktivnom razgovoru, i dodao da je s njim, kako kaže, uvek imao zanimljive razgovore.

"Kada je reč o Temeljnom ugovoru završili smo procedure na novou radnih grupa, a dalje nastavljamo s ostalim procedurama, kao i SPC, i tu ne vidim nikakvih problema. Naprotiv, ako sve prođe u dobrom duhu, koji se oseća na našim međusobnim sastancima, uskoro i to pitanje bude stvaljeno ad akta na najbolji način, da se ukaže poštovanje SPC u Crnoj Gori, a isto tako i poštovanje prema državi CG, koja je sekularno uređena i ne želi da ulazi u unutrašnje uređenje nijedne crkve", istakao je Abazović.

Prema njegovim rečima, nema presije, žurbe, i atmosfera u vezi s konačnim potpisivanjem ugovora sa SPC treba da bude dobra. "Razumem kritike i druge stavove u Crnoj Gori, ali u ime vlade želim da kažem da bi trebalo da idemo drugačijim putem. Put gde su stalno podele nije put progresije i mi im nećemo davati podršku", istakao je Abazović.

Istakao je i da je ceo region sve probao, osim dogovora i saradnje i da je sada vreme da se krene upravo takvim putem i da tako radimo. "Pitanja koja neopravdano imaju veliki značaj, da ih pošteno i na demokratski način stavljamo van dnevnog reda", zaključio je Abazović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu