Počeo sastanak Abazovića i patrijarha SPC

Beograd -- Drugog dana zvanične posete Srbiji crnogorski premijer Dritan Abazović sastao se sa patrijarhom srpskim Porfirijem.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Rade Prelić
Tanjug/Rade Prelić

Abazovića je patrijarh primio u Patrijaršiji, a njihov sastanak je počeo nešto posle 11.00 časova. Pretpostavlja se da će na sastanku razgovarati o položaju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ali i o Temeljnom ugovoru. Prisutni mediji očekuju i da će im se patrijarh i Abazović nakon sastanka obratiti.

Ovaj susret potvrdio je juče Abazović na konferenciji za novinare u Palati Srbija, a njegov kabinet je u utorak saopštio da su radne grupe Crne Gore i SPC načelno uskladile radnu verziju Temeljnog ugovora koji dve strane treba da potpišu.

Objavljena verzija Temeljnog ugovora, međutim, izazvala je protivljenje u delu stranaka od kojih neke učestvuju u Abazovićevoj manjinskoj vladi, pre svega u SDP-u ministra Raška Konjevića, ali i DPS-u Mila Djukanovića, koja je podržala formiranje aktuelne vlade.

Abazović je do sada više puta izjavio da je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC obaveza države i da će on biti potpisan.

Govoreći o kritikama stranaka u Crnoj Gori Abazović je novinarima rekao da je premijer koji vodi evropsku sekularnu državu, što, kako je rekao, znači da će sve verske zajednice u Crnoj Gori imati potpuno identičan tretman.

Istakao je da je u cilju građana Crne Gore da se pitanje Temeljnog ugovora što pre zatvori i ocenio da je predloženi tekst potpuno u skladu sa Ustavom i Zakonom.

Pitanje Temeljnog ugovora izmedju države Crne Gore i SPC pokrenuto je još 2012. godine. "Ova vlada će ga rešiti ako bude bilo dobre volje i ako bude bilo sve u jednom duhu koji je potreban", rekao je Abazović.

Crnogorske stranke koje se tome protive, medjutim, ne misle tako i dovode u pitanje čak i opstanak Abazovićeve vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu