Turska će ponovo uputiti zahteve Švedskoj i Finskoj

Turska će ponovo uputiti zahteve Švedskoj i Finskoj za izručenje pojedinaca koje smatra teroristima.

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2022.

17:47

Turska će ponovo uputiti zahteve Švedskoj i Finskoj
EPA-EFE/YVES HERMAN / POOL

I to iako je sa te dve zemlje postigla dogovor o njihovoj kandidaturi za članstvo u NATO-u, izjavio je danas turski ministar pravde Bekir Bozdag.

"U Finskoj se nalazi šest članova Radničke partije Kurdistana (PKK) i šest članova mreže sveštenika Fetulaha Gulena (FETO), a u Švedskoj 10 članova FETO i 11 članova PKK. Ponovo ćemo pisati Finskoj i Švedskoj i zahtevati njihovo izručenje", naveo je Bozdag, prenosi Rojters, pozivajući se na državnu novinsku agenciju Anadolija.

U tekstu memoranduma koji su tri zemlje potpisale u utorak, Turska se izjasnila da neće sprečavati Finsku i Švedsku da uđu u NATO, a Finska i Švedska su prihvatile da "brzo i temeljno rešavaju turske zahteve za deportaciju ili ekstradiciju osumnjičenih za terorizam u skladu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji, što se pre svega odnosi na pripadnike PKK, milicije sirijskih Kurda (IPG) i mreže sveštenika Fetulaha Gulena sa sedištem u SAD, za koju Ankara tvrdi da je izvela pokušaj državnog udara 2016. godine i označava je kao terorističku organizaciju akronimom FETO, navodi Rojters.

"Koliko ja znam, za sada nam nisu upućeni nikakvi zahtevi u vezi sa tvrdnjama turskog ministra odbrane", izjavio je danas finski predsednik Sauli Ninisto u na marginama samita NATO-a Madridu, prenosi Rojters.

On je ranije saopštio da u potpisanom memorandumu nije navedeno koje bi pojedince trebalo izručiti Turskoj i da će Finska nastaviti da poštuje evropska pravila prilikom donošenja odluka o ekstradiciji.

"U stvari, trenutno nemamo nerešenih zahteva za ekstradiciju. Obradili smo 14 od 16 zahteva Turske i dve odluke su blokirane činjenicom da lica na koja odnose zahtevi za ekstradiciju nisu locirana", naveo je Ninisto, prenosi britanska agencija.

Švedska premijerka Magdalena Anderson izjavila je na samitu NATO-a u Madridu da će ta zemlja nastaviti da se pridržava lokalnog i međunarodnog prava u svojim ekstradicijama i da će proces zavisiti od informacija koje bude dobila od Turske.

"Pre svega, nikada ne izručujemo nikoga ko je švedski državljanin, a znam da su neki od onih koji su izrazili zabrinutost švedski državljani, tako da ne treba da brinu. Drugo, mi ćemo naravno, kao i do sada, slediti švedsko i međunarodno pravo. Treće, to znači da oni koji ne sprovode terorističke aktivnosti, ne treba da brinu", izjavila je Anderson, prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: