Ukrajina kritikuje Izrael: "Shvatamo da je situacija za vas teška, ali..."

Ambasador Ukrajine Jevgen Kornijčuk kritikovao je Izrael zbog odnosa prema ukrajinskim izbeglicama.

Izvor: Beta

Sreda, 29.06.2022.

12:20

Ukrajina kritikuje Izrael:
Depositphotos/Andrew Lozovyi

On je ocenio da jevrejska država otvara svoja vrata "oligarsima, ali ne i izbeglicama".

Pre nedelju dana ambasador Kornijčuk je pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Izraela gde je kritikovan zbog sličnih tvrdnji, podsećaju danas izraelski mediji.

"Nema ulaska za ukrajinske žene i decu bez elektronske vize, slobodan ulazak za ruske oligarhe", objavio je ambasador na Tviteru, ocenivši da Vlada Izraela krši međunarodne sporazume i zabranjuje ulazak ženama i deci.

U intervjuu za ukrajinske medije Kornijčuk je rekao da Kijev razmatra da obustavi na neko vreme izuzeće od viza za Izraelce koji ulaze u Ukrajinu u odgovoru na ono što je nazvao "nepotrebnim" ograničenjima koje je Izrael uveo za ukrajinske građane.

"Izrael dopušta neograničen pristup ruskim i beloruskim građanima, ali je izumeo elektronsku vizu za ukrajinske građane. Mi insistiramo da odnosi budu obostrani-ako je Ukrajnicima potrebna elektronska viza biće i Izraelcima", rekao je ambasador.

On tvrdi da su mnogi ukrajinski građani koji su ušli u Izrael na početku rata otišli. Od 38.000 Ukrajinaca koji su stigli do Izraela od ruske invazije 13.000 je primilo izraelsko državljanstvo,a više od 14.000 ih je otišlo.

Izraelski ministri su gnevni zbog takvih izjava i smatraju da su prekršena diplomatska pravila i ponašanje i da strana ambasada ne kritikuje vladu zemlje domaćina. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je prošle nedelje optužio Izrael da odbija da uvede sankcije Rusiji.

"Mi shvatamo da je situcija za vas teška, ali bismo želeli da je podrška veća", rekao je Zelenski u obraćanju studentima Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu putem video linka.

On je rekao da "Rusija takođe preti Poljskoj, ali oni ipak pomažu i primaju izbeglice, to su žene i deca koji žele da izbegnu rat, a izraelske vlasti su prestale da daju vize ukrajinskim građanima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: