Bajden: Putin je narušio mir, sada mi stupamo na scenu i menjamo stav

Madrid -- Američki predsjednik Džo Bajden najavio je novo raspoređivanje američkih trupa u Evropi.

Izvor: Beta, Jutarnji list, Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Susan Walsh
Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

"Putin je narušio mir u Evropi. SAD i saveznici stupaju na scenu, dokazujući da je NATO potrebniji i važniji nego ikad", poručio je on iz Madrida.

Američki predsednik je rekao i da SAD dugoročno jačaju vojno prisustvo u Evropi, uključujući Veliku Britaniju, Španiju, Poljsku i baltičke zemlje.

"Danas najavljujem da će Sjedinjene Države poboljšati položaj naših snaga u Evropi i odgovoriti na promenu bezbednosnog okruženja, kao i da će ojačati našu kolektivnu bezbednost", rekao je Bajden, prenosi agencija AP.

Najavio je da će Vašington poslati dve dodatne eskadrile F-35 u Veliku Britaniju i uspostaviti štab 5. armije u Poljskoj. "U Poljskoj ćemo uspostaviti stalni štab, 5. armijski korpus SAD, i ojačati kompatibilnost SAD-NATO na celom istočnom krilu", poručio je Bajden.

Potvrdio je da će SAD povećati broj razarača u Španiji sa četiri na šest i da će ojačati važdušnu odbranu i druge kapacitete u Nemačkoj i Italiji.

Dodao je da SAD pojačavaju i svoje rotaciono raspoređivanje trupa u baltički region. Precizirao je da SAD jačaju svoju prisutnost u Evropi, kako bi ojačale regionalnu bezbednost nakon ruskog napada na Ukrajinu. Na sastanku sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Madridu, Bajden je rekao da je "NATO jak i ujedinjen, a koraci koje će preduzeti tokom ovog samita dodatno će povećati njihovu zajedničku snagu''.

Samit NATO koji okuplja više od 40 šefova država i vlada počeo je sinoć u Madridu a danas se održava njegov radni deo. Samit na kome će rat u Ukrajini biti među centralnim temama, završava se u četvrtak. Posle jučerašnjeg turskog ukidanja veta, Švedska i Finska će moći da se pridruže NATO-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu