Mala matura – dan drugi: Gotov test iz matematike. Tri zadatka "pokidala"

Učenici osmog razreda danas su polagali test iz matematike, u okviru trodnevnog završnog ispita pred upis u srednje škole.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depostiphotos/ Belchonock
Ilustracija: Depostiphotos/ Belchonock

Drugi dan polaganja završnog ispita (male mature) u 522 škole širom Srbije, počeo je u 9.00 sati, završen je u 11.00. Početak je protekao bez problema, saopštilo je Ministarstvo provete. Kako je navedeno, ispit polaže više od 65.000 osmaka.

Prema pisanju medija, najteži zadaci osmacima su bili poslednji, 18, 19. i 20. zadatak sa naprednijeg nivoa dok su ostala mahom bila na zaokruživanje. "18. zadatak su bili trinomi. Prikazana je slika nekog tela, a na nama je da izračunamo površinu i da se na kraju trinomom predstavi površina", kazala je nakon završenog testa učenica OŠ "Braća Baruh" Dunja Matić za Blic.

Ona dodaje da je 19. zadatak bio vezan za geometriju i da ni on nije bio ništa lakši od prethodnog. "Data je slika nekakvog logoa sa nekim geometrijskim figurama i onda sa te slike treba da se izračuna stranica trougla. Nije bilo uopšte lako", priča njen drug iz škole Pavle Palibrk.

Poslednje, ali ne i manje teško pitanje bilo je iz oblasti procenata. "Data je jedna sorta semena za koju znamo kilažu, odnosno njen prinos. Na osnovu toga treba da se odredi prinos drugog semena, ako se zna da se od prve dobija 20 odsto više. To je poslenji zadatak od tri najteža. Snašli smo se nekako, čekamo rešenja da vidimo da li smo lepo uradili", kazali su đaci.

Osmaci su juče polagali test iz srpskog (maternjeg) jezika, a prema podacima Ministarstva prosvete, na taj test izašlo je 63.408 učenika, što je 99,5 odsto od ukupnog broja prijavljenih.

Pitanja je kao i svake godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a testovi su štampani na srpskom i jezicima osam nacionalnih manjina.

Ove godine testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača. Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena svaka mogućnost pristrasnosti, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.

I ove godine sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole, kao i upis u srednju školu obavljaće se logovanjem na portalu mojasrednjaskola.gov.rs.

Za one koji ne iskoriste prednost onlajn opcije, listu želja moguće je podneti u papirnom obliku.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće dostupni na portalu Moja srednja škola 1. jula, dok će konačni rezultati biti objavljeni 5. jula.

Lista želja će takođe moći da se podnese putem pomenutog portala, do 6. jula uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna.

Za one koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, listu mogu podneti u papirnom obliku u školama 6.i 7. jula.

Upis je od 14. do 20. jula.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 109 idi na stranu