Putinov preokret u ratu? Oglasio se general: "Rusija je okupirala..."

Činilo se da su ruske snage mesecima bezuspešno pokušavale da ostvare svoje primarne ciljeve u Ukrajini.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bili smo svedoci potpunog povlačenja ruskih snaga sa severa i zapada nakon neuspešnog pokušaja proboja ka Kijevu, nakon čega su se Rusi fokusirali na Donbas na istoku, gde su se borbe odugovlačile i činilo se da nijedna strana nije uspela da postigne značajniji uspeh.

Ali sada se čini da ruske snage uzimaju maha i rat se okreće u Putinovu korist, kažu analitičari.

Penzionisani britanski general Ričard Barons, bivši komandant britanske vojske, rekao je za "Skaj njuz": "Kratkoročno, izgleda da je tako. Rusija je do sada okupirala nešto manje od četvrtine Ukrajine".

"Rusi znaju da Ukrajinci nemaju vojne kapacitete da ih isteraju iz zemlje i osećaju da se svet polako zamara da vidi posledice rata", dodao je on.

Prošle nedelje ukrajinske snage su se u potpunosti povukle iz Severodonjecka, jednog od dva najveća preostala grada u istočnoj oblasti Luganska, koju je kontrolisao Kijev.

"Sada je sve pitanje vremena za Rusiju"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite OVDE.

Rusi su konsolidovali svoje snage i na jugu, ali iako su Rusi tamo vojno napredovali, Moskva je svesna da, strateški, gubi rat, tvrdi Barons.

"Rusija je potpuno izolovana od međunarodne zajednice. Njena ekonomija će ove godine pasti za čak 15 odsto", dodao je on.

"Ako Ukrajina uspe da se naoruža i opremi, ona bi u dogledno vreme mogla da preokrene situaciju u ratu i počne da proteruje ruske snage iz zemlje", rekao je Barons i dodao: "Zato je sada sve stvar vremena za Rusiju".

Penzionisani britanski general kaže da je osvajanje Severodonjecka "značajna pobeda", ali Ruse čeka žestoka bitka u susednom Lisičansku. Lisičansk je poslednji veći grad u Lugansku pod kontrolom ukrajinskih snaga.

"Rusi nikada ne bi trebalo da misle da će napredovati dalje u Donbasu bez plaćanja veoma visoke cene, kako u ljudstvu, tako i u opremi", rekao je Barons.

Oni takođe znaju da će njihova sposobnost da zauzmu ceo Donbas biti ograničena zbog intenziteta ukrajinskog otpora“, zaključio je britanski general.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu