Prognoza: Avgust preloman; Odgovor: Razbićemo vas

Rukovodilac vojne obaveštajne službe Ukrajine izjavio da će sredinom avgusta biti prelomni trenutak rata, kada će krenuti u oslobađanje istočnog dela zemlje.

Izvor: Novosti
Podeli
EPA-EFE/ ROMAN PILIPEY / POOL
EPA-EFE/ ROMAN PILIPEY / POOL

Iako je Ukrajina izgubila strateški važne gradove u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, zvanični Kijev i dalje hrabri svoju vojsku i građane da će u avgustu, kad budu imali više oružja koje šalju zapadne zemlje, krenuti u kontranapad i ponovo osvojiti izgubljene teritorije.

Rukovodilac vojne obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov izjavio je da će Ukrajina vratiti na granice iz 1991. godine ako dobije traženu pomoć od Zapada. "Ratne operacije će se završiti do kraja godine", kazao je pred TV kamerama general Budanov, dodavši da će se rat završiti katastrofom za Rusiju, prenele su Novosti.

Na prognoze Budanova u ruskom vojnom vrhu niko ne odgovara, ali vojni eksperti u Moskvi kažu da se do avgusta može dogoditi da ukrajinska armija bude potpuno razbijena, a mobilisani teritorijalci i rezervisti neće biti sposobni za bilo kakav protivnapad, bez obzira na to kakvo im oružje slali sa Zapada.

Situacija na istočnom frontu za ukrajinsku armiju nije optimistična, jer njene jedinice moraju da se povlače pod silnim pritiskom ruske vojske i jedinica Donjecke i Luganske narodne republike. Moskovski vojni ekspert Vladimir Jevsejev kaže da se do kraja leta može dogoditi da ukrajinski oficirski sastav neće imati ko da zameni.

"Ukrajinska vojska više nije sposobna za ozbiljan kontranapad", tvrdi ruski vojni ekspert Jevgenij Linin i objašnjava da im je potreban veliki broj tenkova i drugih mehanizovanih jedinica, kao i podrška avijacije, koje više nemaju.

U dosadašnjem ratu na istoku Ukrajine najveće gubitke imale su upravo one ukrajinske jedinice za koje se smatra da su najbolje obučene i da su najmotivisanije. "Naivno je verovati da rezervisti mogu da zamene profesionalni sastav ukrajinske vojske koji je u toku tri meseca proređen", objašnjava Linin.

On smatra da je prelomni momenat rata već prošao, jer je Donbas skoro ceo oslobođen, pa se zbog toga ukrajinski vojnici predaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu