"Lajčak nema šta da ponudi, samo Amerika može da natera i Kosovo i Srbiju"

Poseta izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka Kosovu, druga od početka ove godine, neće doneti ništa novo, kažu kosovski analitičari.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA/EFE CHRISTIAN BRUNA
EPA/EFE CHRISTIAN BRUNA

Oni smatraju da je Lajčak izaslanik koji nema političku moć da natera dve strane da se dogovore, dodajući da su SAD jedino u stanju da izvrše pritisak na Kosovo i Srbiju kako bi došlo do finalizacije dogovora.

Politički analitičar Dardan Sejdiu za Kosovo onlajn kaže da Lajčak vodi dijalog na tehničkom nivou, i da je potrebno krenuti napred i doći do dogovora mirnim putem.

"Lajčak vodi dijalog koji se bavi dogovorima iz prošlosti. Poslednji sastanak je bio znak da tehničke stvari mogu da se srede i da se krene napred u dijalogu, ali iskreno rečeno, sve ovo je već viđeno, sve je u stilu pređašnjih dogovora. Veoma sam skeptičan da će doći do finalnog dogovora koji nas neće držati kao taoce u budućnosti. Veoma je važno da nađemo način da se dogovorimo oko svega, ne samo oko tehničkih stvari koje su već davno dogovorene. Srbija treba da prizna da je Kosovo nezavisno i sve to treba odraditi mirnim putem", rekao je Sejdiu.

Kako je dodao, Lajčak ne može na sto da stavi nikakav predlog što se tiče finalnog dogovora.

"On nema političku moć ni političku podršku. Lajčak je karijerni diplomata kome je evropska zajednica dala mandat i taj mandat pokušava da odradi što bolje, ali u smislu ozbiljnog pritiska, ne može ništa da uradi. On pokušava da kroz dobru volju kosovske strane i ono malo dobre volje srpske strane, nađe način da kaže da ovaj dijalog opstane, što je velika iluzija. Dok se ne razgovara o međusobnom priznavanju, sve je ovo farsa", naglasio je Sejdiu.

"Lajčak nema moć da pozove obe strane za sto kako bi se dogovorile. To moraju da urade SAD. Samo kroz takav pritisak se može postići dogovor", istakao je Sejdiu i dodao da nakon fijaska od prošle nedelje na Samitu EU-Zapadni Balkan, Lajčak tek nema šta da ponudi.

"Zemljama Zapadnog Balkana nije dato ništa. Koje će biti njegovo obećanje, liberalizacija viza? To su prazne priče koje ne prave nikakav pritisak", zaključio je Sejdiu.

Analitičar Beljulj Bećaj takođe ne misli da Lajčak ima nešto novo da ponudi Kosovu i Srbiji.

"Sasvim je razumljivo da nešto konkretno u nastavku treba da se dogodi, ali da li će nas to približiti definitivnom rešenju u procesu pronalska adekvatne formule za nastavak dijaloga, koji bi se okončao međusobnim priznanjem, to je pitanje koje ostaje otvoreno. U svakom slučaju, ja lično ne verujem da će on da učini neki veliki korak, uzimajući u obzir dosadašnje iskustvo koje je veoma skromno kada su u pitanju posete Lajčaka Kosovu i Srbiji", rekao je Bećaj za Kosovo onlajn.

Lajčak će tokom posete Kosovu posetiti i sever, gde su opštine sa srpskom većinom, a Bećaj je naveo da Lajčak ovom posetom verovatno želi da se uveri u implementaciju sporazuma o energetici, ali i da opipa teren za ZSO. Međutim, kako je istakao, do implementacije sporazuma je teško doći bez podrške SAD.

"Verovatno se radi i o jednom i o drugom, ali mislim da evropska zajednica nije pokazala sposobnost implementiranja bilo kakvog rešenja, ako se to pitanje ne potpomogne od strane SAD. Sve što Lajčak i evropska zajednica žele da urade je moguće, ali je teško ostvarivo bez SAD. Energetika je na neki način dobila okvir, ali ostaju otvorena druga pitanja koja su povezana sa energetikom, oko svojine. Ostaje otvoreno pitanje oko mnogih procesa koji su započeti, a nisu završeni, poput Zajednice opština sa srpskom većinom. Smatram da poseta Lajlčaka severu Kosova nema dopunski argument, da bi on ponudio bolje rešenje", naglasio je Bećaj.

Kako je istakao, iskustvo je pokazalo da bez SAD u dijalogu ne može da se dođe do dogovora, i da EU bez Amerikanaca ne može da doprinese dijalogu.

"Moramo se bazirati na iskustvu, činjenica je da Evropska zajednica nema implementirajuću snagu za bilo kakva rešenja. Ko je iole razuman ne može poverovati da EU može nešto konkretno da uradi, nezavisno od toga da li će dati neka nova obećanja ili ne. Činjenica je da se na neki način intenzivira proces kontakata, i ako ti kontakti budu podržani od strane SAD, mogu uroditi plodom, ali sama činjenica da Lajčak često posećuje Kosovo nije nikakav garant da će biti konkretnog rešenja, pogotovo ne oko Zajednice opština sa srpskom većinom", zaključio je Bećaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 49 idi na stranu