Završen test iz srpskog; Ovo su glavne smernice za malu maturu

Za više od 64.000 učenika osmog razreda počeo je trodnevni završni ispit, mala matura, a budući srednjoškolci danas su polagali test iz srpskog jezika.

Izvor: Blic, Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Polaganje je počelo u 09.00 časova, a završeno je u 11.

Ove godine, zbog dojava o bombama, broj škola u kojima će biti organizovano polaganje smanjen je na 522, od 1.260 koliko ih je bilo planirano.

Resorno Ministarstvo naglasilo je da će škole biti bezbedne i da je sa MUP-om razrađen operativni plan kako bi polaganje proteklo u najboljem redu.

Ružić: Uložen veliki napor

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je Ministarstvo unutrašnjih poslova uložilo ogroman trud da 522 školska objekta, u kojima đaci od danas do srede polažu završne ispite, budu obezbeđeni zbog mogućih dojava o bombama.

"U skladu sa protokolom i zakonskim obavezama mi ćemo postupati na nivou Republičke upisne komisije i donositi odluku, ukoliko ne daj Bože tokom trajanja ovo završnog ispita u ova tri dana dođe do nekih dojava", rekao je Ružić za Radio-televiziju Srbije.

Istakao je da postoje jasno definisane procedure i da su pripremljene sve varijante da ta tri dana proteknu regularno. "Pozivam naše osmake da budu pribrani, staloženi, da ovo ne dožive kao traumatično iskustvo. Mi smo uradili sve što je do nas i svi akteri u lancu su posvećeni da ova tri dana proteknu kao jedan praznik obrazovnog sistema Srbije", kazao je ministar.

Kada je u pitanju stepen bezbednosti testova, Ružić je naveo da je on na "najvišem mogućem nivou" i dodao da očekuje da neće biti problema, kao i prethodne godine.

Redosled, satnica i smernice

Tanjug/Rade Prelić
Tanjug/Rade Prelić

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole biće objavljeni 1. jula, dok će konačni rezultati uslediti nakon pet dana, 5.jula. Ujedno do 6. jula popunjavaju se i liste želja.

Prvi put ove godine učenicima je od 10. juna omogućena priprema za završni ispit i preko funkcije eVežbaonica na portalu Moja srednja škola, koju je dostupnom učinio Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja.

Za dve nedelje, otkako je eVežbaonica dostupna osmacima, urađeno je više od dva miliona zadataka, podaci su Ministarstva prosvete.

Lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula, dok će se 13. jula na portalu naći lista raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

I upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala.

Povezivanjem sa sistemom zdravstva, prvi put je omogućen i elektronski upis za učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

Završni ispit za osmake sastoji se iz tri dela i realizuje se od 27. do 29. juna po sledećem rasporedu:

Test iz srpskog (maternjeg) jezika: 27.06.2022. godine, od 9 do 11 sati

Test iz matematike: 28.06.2022. godine, od 9 do 11 satiKombinovani test: 29.06.2022. godine, od 9 do 11 sati

Preliminarni rezultati završnog ispita: 01.07.2022. godine, do 9 sati

Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita: 05.07.2022. godine do 8 sati Šta treba da ponesete sa sobom

Naravno, za polaganje potrebna vam je svakako đačka knjižica. Od pribora, grafitna olovka, hemijska koja piše plavom bojom, gumica z abrisanje, a za polaganje matematike biće vam potrebni i lenjir, trougao i šestar.

Mobilne telefone isključite i odložite jer vam nisu potrebni i svakako nisu dozvoljeni. Beleške, papirići, podsetnici, digitroni (za matematiku), takođe nisu potrebni, niti dozvoljeni. Na stolu, osim pribora, možete imati flašicu vode. Kako izgledaju testovi

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja izradio je testove, a struktura i broj zadataka biće sličan kao i prethodne godine. Na prošlogodišnjoj maloj maturi u svega devet od ukupno 60 zadataka na sva tri maturska testa – iz srpskog, matematike i na kombinovanom – zahtevalo se da đaci napišu kraći odgovor, odnosno navedu postupak rešavanja. Svi ostali zadaci bili su zatvorenog tipa, gde se od učenika tražilo da obeleže jedno ili više tačnih rešenja među nekoliko ponuđenih.

Da test nije nepoznanica dokazuje i proba završnog ispita, što je jedan od načina kako bi se đaci upaznaju sa principom polaganja, ali i da provere svoje znanje. Kako su već prošli sve, ne bi trebalo da bude dodatne tenzije i straha.Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole biće objavljenoi već 1. jula, dok će konačni rezultati biti objavljeni 5. jula. Od 30. juna do 6. jula planirano je da se liste želja popunjavaju elektronskim putem, za one koji to planiraju da urade u školi, rezervisani su termini 6. i 7. jula. Zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće objavljeni 13. jula.

Kada je reč o samom načinu računanja bodova za upis u srednje škole, princip je sledeći - đaci iz škole mogu maksimalno da “prenesu” 60 bodova, dok se u obzir ne uzimaju uspesi ostvareni u svim razredima, već samo za poslednja tri, dakle u šestom, sedmom i osmom.

Samo računanje vrlo je jednostavno: zbraja se prosek ocena na kraju sva tri razreda i množi se sa četiri. Za vukovce bi to bilo 5.00 + 5.00 + 5.00 x 4, što daje maksimalnih 60 bodova. Neko drugi ko je imao 4,50 + 4,50 + 4,50 X 4 na maturski ispit bi krenuo sa 54 boda.

Na maloj maturi možete da osvojite još 40 bodova i to po 13 na testovima iz srpskog i matematike, a 14 na kombinovanom. Inače, sva tri testa imaju po 20 zadataka. Šta dalje…

Kada je sama završnica upisa u pitanju, planirano je sledeće:

11. jul: konačne liste želja učenika

13. jul: konačni rezultati raspodele po školama

13. jul: objavljivanje slobodnih mesta za drugi krug

14/15. jul: upis lično u srednjim školama

Za rešavanje zadataka učenici imaju po 120 minuta.

Važan svaki poen

Tanjug/Rade Prelić
Tanjug/Rade Prelić

Kako je objavljeno u najnovijem Informatoru za učenike osmog razreda, u većim gradovima Srbije upis u traženije škole, u poslednje tri godine nije bio moguć bez minimum 90 poena, kako je interesovanje veliko, važan će vam biti svaki poen. Kada je Beograd u pitanju za upis u neku od najpopularnijih srednjih škola potrebno je otprilike od 90 do čak 98 bodova.

Najtraženije su gimnazije, i to one u centru. Primera radi, u 2021. godini najviše poena upravo je bilo potebno za upis u Treću beogradsku gimnaziju na matematičkom smeru - 97,08 bodova, dok je nešto manje, odnosno 94,66 bodova bilo potrebno za društveni smer u toj ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 109 idi na stranu