Procurio ukrajinski plan?

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini.

Izvor: Novosti
Podeli
 EPA-EFE/Joédson Alves
EPA-EFE/Joédson Alves

Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj "zaštitom ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina".

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane RF, od 25. marta Oružane snage su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj je oslobođenje Donbasa.

Na telegram kanalu rybar objavljena je analiza dejstava na području Odese i Zmijskog ostrva tokom poslednja dva dana.

*U noći između 25. i 26. juna jedinice Grupacije heterogenih snaga Ukrajine izvele su masovno granatiranje položaja Oružanih snaga Rusije na Zmijskom ostrvu.

*Uključena je dalekometna artiljerija, uključujući haubice 155 mm M777 i VBR zapadne proizvodnje. U rejonu južno od Zatoke delovala su tri lovca MiG-29 i jedan jurišnik Su-25, koji su verovatno poleteli sa aerodroma Voznesensk.

*Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, jedinice PVO oborile su avion Su-25, kao i 12 artiljerijskih granata i projektila iz VBR.

Sledećem granatiranju prethodila je pojačana aktivnost letova izviđačkih aviona Ratnog vazduhoplovstva SAD i NATO-a iznad teritorije Rumunije i Crnog mora – najmanje 10 jedinica.

*Dan pre prethodnog pokušaja napada na Zmejni, 20. juna, uočena je identična slika: najmanje 10 izviđačkih aviona je izvršilo izviđanje u vazduhu (protiv „normalne“ opreme, do šest jedinica aviona).

*Posle neuspelog pokušaja 20. juna, ukrajinska komanda je saopštila da će Oružane snage Ukrajine nastaviti sa napadima na ostrvo dok ne bude potpuno oslobođeno. Noću je verovatno izvršena procena stanja sistema PVO na Zmijskom ostrvu (položaji, broj sistema i municije).

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Kao iu prethodnom slučaju, u vazduhu su aktivno radili izviđački avioni raznih tipova: elektronski i elektronski obaveštajni i radari ranog upozorenja. U narednim danima treba očekivati intenzivniji napad na ostrvski garnizon.

U tu svrhu američko rukovodstvo je dodatno prebacilo 18 patrolnih čamaca u "flotu komaraca". Moguće je da je površinska oprema ili već na putu ili je već isporučena Ukrajincima. Po pravilu, zvanično odobrenje zakona se dešava neko vreme nakon stvarnog slanja vojne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu