Premijer sazvao verovatno poslednji sastanak

Izraelski premijer Naftali Benet sazvao je danas verovatno poslednji sastanak kabineta kao premijer.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL
EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL

Očekuje se da će se parlament sam raspustiti ove nedelje, što će pokrenuti nove izbore na jesen.

Benetova odluka da izađe na izbore stavlja tačku na ambiciozni politički projekat koji je ujedinio osam ideološki različitih stranaka koje su odlučile da ostave po strani svoje razlike kako bi zbacile bivšeg lidera Benjamina Netanjahua, a sadašnjeg opozicionog lidera, koji sada ima mogućnost da se vrati da vodi zemlju, navodi agencija AP.

Na sastanku je Benet naveo niz dostignuća svoje vlade i zahvalio se svojim koalicionim partnerima.

"To je bila odlična vlada koja se oslanjala na komplikovanu koaliciju. I ovde u ovoj prostoriji postoji grupa ljudi koja je znala da ostavi po strani ideološke nesuglasice, da se uzdigne iznad i da radi za državu Izrael", poručio je Benet.

Kao deo sporazuma o podeli vlasti koji je doveo Beneta na vlast, on će predati premijersku funkciju ministru spoljnih poslova Jairu Lapidu, kada se parlament raspusti.

Izbori se očekuju krajem oktobra, a ankete pokazuju da se očekuje da će Netanjahuova partija "Likud" dobiti najviše mesta.

Ali kao i u većini krugova glasanja tokom trenutnih političkih previranja, Netanjahu, kome se sudi za korupciju, nije uspeo da prikupi većinu za formiranje koalicione vlade, a neki od njegovih tradicionalnih saveznika odbijaju da mu se pridruže, navodi AP.

Dok je Benetova vlada pomogla da se ekonomija stabilizuje i prošla poslednju godinu pandemije korona virusa, bila opterećena nesuglasicama oko samih pitanja koja je nastojala da izbegne, posebno 55-godišnje izraelske okupacije Zapadne obale.

Benet je rekao da je odlučio da stane na kraj svom političkom eksperimentu, jer vlada nije bila u stanju da obnovi propise koji obuhvataju odvojene pravne sisteme za jevrejske naseljenike na toj teritoriji i Palestince.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu