NATO spreman: Sledi udvostručenje trupa na istoku Evrope?

NATO bi na predstojećem samitu koji će biti održan od 28. juna mogao da donese odluku o najvećem razmeštanju vojnih snaga još od završetka "Hladnog rata".

Izvor: Sputnjik

Nedelja, 26.06.2022.

11:53

NATO spreman: Sledi udvostručenje trupa na istoku Evrope?
EPA/EFE/ TOMS KALNINS

Prema pisanju lista "Pais", saveznici u NATO-u su spremni da se uključe u intezivnu trku u naoružanju, kako bi pretvorili istočnu Evropu u utvrđenje s hiljadama vojnika i velikom količinom vojne opreme.

Alijansa namerava da da do znanja da je u stanju borbene gotovosti i da je spremna da odgovori na agresiju protiv bilo koje države-članice, navodi list.

NATO na samitu u Madridu namerava da podstakne povećanje vojnih budžeta saveznika. Izvori lista navode da pojedine zemlje žele da umesto sadašnjeg prisustva na istočnom boku Alijanse, koje je zasnovano na borbenim grupama, uvedu brigade.

U ovom trenutku formacije NATO-a imaju oko hiljadu do 1.600 vojnika, dok bi formiranje brigada podrazumevalo najmanje dva puta veći broj vojnika, a to podrazumeva i opremanje tih formacija novijim naoružanjem.

Kako piše list, pojedini saveznici čak postavljaju pitanje o razmeštanju divizija pod komandom generala, što podrazumeva prisustvo do 15.000 vojnika.

Tokom samita u Madridu biće usvojena nova strateška koncepcija NATO-a.

Prema informacijama izvora lista, taj dokument će okončati veze s Moskvom. Rusija će biti označena kao direktna pretnja u tom dokumentu, a što se tiče Kine, evropski saveznici se zalažu za to da se ne pojačava napetost u odnosima s Pekingom. Kina neće biti označena kao pretnja, nego kao geostrateški i sistemski izazov.

Pročitajte još:

  • Kraj mita o NATO-u?


  • "Rusija nije htela u NATO
  • Ulazak u NATO? "Pre ili kasnije"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: