"Blokada Hrvatske bila je moja najteža politička odluka u karijeri"

Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je da mu je najteža odluka u karijeri bila blokada hrvatskih pristupnih pregovora sa EU.

Izvor: Blic
Podeli
EPA-EFE/TOMS KALNINS
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Dodao je i da takvih blokada više ne treba da bude.

"Blokada Hrvatske bila je moja najteža politička odluka u karijeri", rekao je Pahor u tradicionalnom razgovoru za Slovenačku televiziju povodom Dana državnosti koji Slovenija slavi 25. juna, na dan kad je 1991. godine proglasila nezavisnost, prenosi Hina.

U decembru 2008. godine Pahor je kao predsednik tadašnje slovenačke vlade blokirao otvaranje daljih pregovaračkih poglavlja Hrvatskoj zbog graničnog spora.

Do deblokade i nastavka pregovora Hrvatske sa EU došlo je tek nakon što je hrvatska vlada koju je vodila Jadranka Kosor pristala na potpisivanje arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, koja je u EU primljena 2004. godine.

Iako je Hrvatska 2017. odlukom vlade i Sabora izašla iz arbitražnog postupka zbog njegove kompromitacije i ne priznaje odluku koju su kasnije donijeli arbitri, Pahor je izjavio da veruje da će ona biti primenjena “pre ili kasnije”.

Dodao je da nije za to da Slovenija sada time uslovljava ulazak Hrvatske u Šengen i OECD i ocenio da je dalja integracija Hrvatske u središnji deo EU korisno i za samu Sloveniju.

"Što više Hrvatska bude u središnjem, najviše integrisanom delu Evrope, time ćemo lakše na kraju doći i do rešenja koje se tiče granice", rekao je Pahor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu