Upozorenje iz Nemačke: Evropskoj uniji preti demontaža

Ulazak Ukrajine u Evropsku uniju pomeriće "jezgro Evrope" sa Zapada na Istok, smatra analitičar berlinskog časopisa "Der frajtag" Luc Herden.

Izvor: Sputnjik

Subota, 25.06.2022.

10:24

Upozorenje iz Nemačke: Evropskoj uniji preti demontaža
EPA-EFE/ADAM WARZAWA POLAND OUT

Analitičar takođe smatra da to preti pojavom istočnoevropskog bloka koji će povesti EU putem "samodemontaže".

"Ispostavilo se da je širenje EU na Istok ono što je oduvek i bilo – put ka 'samodemontaži'", rekao je Herden.

On je upozorio Evropljane da će primanje Kijeva u redove EU dovesti do toga da će politiku organizacije određivati interesi Ukrajine – njena veličina, status "žrtve", beskompromisno neprijateljstvo sa Rusijom i potreba da se obnovi ekonomija.

"Davanje Kijevu statusa kandidata za članstvo u Evropsku uniju ni na šta ne obavezuje organizaciju i, vođeni iskustvom Turske, koja je postala kandidat za ulazak u EU 1999. godine, može se tvrditi da Ukrajine neće ući u EU do 2044. godine", smatra autor članka.

Međutim, davanje statusa kandidata zemlji koja vodi borbena dejstva potkopava poverenje u EU, a kako konstatuje Herden, takvog presedana još nije bilo.

Po njegovim rečima, početkom ruske specijalne operacije "jezgro Evrope" pomerilo se sa Zapada na Istok, a odnos prema ukrajinskoj krizi u uniji u velikoj meri određuju baltičke zemlje i Poljska.

Novinar je podsetio na nedavnu posetu lidera Nemačke, Francuske i Italije Kijevu, istakavši da su lideri pomenutih zemalja bili primorani da posete Ukrajinu u društvu rumunskog predsednika, kako se ne i stekao utisak da evropski Zapad deluje odvojeno od Istoka.

Herden je takođe skrenuo pažnju na to da je Evropska komisija uklonila prepreke za Poljsku kada je reč o dobijanju finansijske pomoći za borbu protiv posledica pandemije virusa korona.

Evropska komisija je imala pretenzije prema Varšavi zbog reforme pravosuđa, ali sada to nije važno, jer Poljska igra vodeću ulogu u konfrontaciji sa Rusijom, ocenjuje autor članka.

"Poljska deluje kao 'vođa istočnoevropskog ogranka EU' koji potencijalno može da postane pravi blok ukoliko Ukrajina ipak uđe u savez", konstatuje novinar.

Kako je objasnio, takav blok unutar EU neće dozvoliti da se preduzme bilo kakva inicijativa bez njegovog odobrenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: