SAD: Zatvaraju se klinike, protesti u više država; "osvanuo" snimak – Kamion naleteo na demonstrante VIDEO

U drugom po veličini gradu u američkoj državi Ajova, Sidar Rapids, vozač je naleteo na mirne demonstrante koji su protestovali protiv odluke o zabrani abortusa.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 25.06.2022.

09:59

Default images

Policijska uprava Sidar Rapidsa objavila je na Fejsbuku da je oko 19.17 po lokalnom vremenu vozač kamiona naleteo na demonstrante i da je jedna osoba povređena. Povređenu osobu je prvo ispitala policija, a zatim je sa lakšim povredama prevezena u lokalnu bolnicu. Policija je ispitala i vozača kamiona.

Snimak nesreće počeo je da se širi društvenim mrežama. Podsetimo, više od 200 ljudi okupilo se ispred zgrade Saveznog suda u Hjustonu u američkoj državi Teksas.

I to da bi izrazilo svoje nezadovoljstvo zato što je Vrhovni sud SAD ukinuo ustavno pravo Amerikanaca na abortus, prenosi Rojters.

Jučerašnji protest u Hjustonu usledio je nakon što je Vrhovni sud u petak poništio presudu Rou protiv Vejda iz 1973. godine koja je ženama omogućavala ustavno pravo na abortus, čime je prekid trudnoće bio legalizovan na čitavom području Sjedinjenih Država.

Sud je, odlukom za koju je glasalo šestoro sudija dok ih je protiv bilo troje, podržao zakon američke države Misisipi, koji zabranjuje abortus nakon 15 nedelja.

Teksas je jedna od 13 saveznih država koje su već usvojile takozvane zakone o pokretanju koji zabranjuju ili ozbiljno ograničavaju abortuse u roku od 30 dana nakon što je poništena presuda Rou protiv Vejda iz 1973. godine.

Protesta je bilo i u Feniksu, u Arizoni, gde je policija ispalila suzavac na učesnike, a u Los Anđelesu, demonstranti su nakratko blokirali saobraćaj na autoputu, prenosi BBC.

Očekuje se da će se protesti nastaviti u gradovima širom zemlje tokom današnjeg dana.

Odluka Vrhovnog suda od petka će na kraju ograničiti prava na abortus u oko polovine od 50 saveznih država u SAD, a klinike za abortus su već počele da se zatvaraju u nekima od njih nakon što je ukinuto ovo ustavno pravo američkih žena, navodi BBC.

Na klinici u Litl Roku u Arkanzasu, jednoj od državi sa takozvanim zakonom okidačem koji omogućava trenutnu zabranu, vrata čekaonica za pacijente su se zatvorila čim je mišljenje suda objavljeno, a osoblje je pozivalo žene da im javi da su njihovi termini otkazani.

U Južnoj Dakoti ove nedelje, jedina državna klinika za abortus, objavila je da je "pauzirala" zakazivanje abortusa posle kraja meseca.

U Oklahomi su provajderi već prekinuli proceduru nakon što je donesen zakon o zabrani, preneo je Glas Amerike. Predsednik Džozef Bajden opisao je ovu presudu kao "tragičnu grešku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: