Bajden o odluci Vrhovnog suda: "Tužan dan za našu zemlju"; Pomenuo i Trampa VIDEO

Vašington -- Povodom odluke Vrhovnog suda da se omogući zabrana abortusa, obraća se predsednik SAD Džo Bajden.

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik
Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

On je poručio na početku da je tom odlukom ženama oduzeto pravo da same odlučuju o svom zdravlju i životu.

"Ovo je tužan dan za sud i za našu zemlju", rekao je Bajden. Rekao je da je odluka Vrhovnog suda "ostvarenje ekstremne ideologije".

"Troje sudija koje je imenovao Tramp bili su u srži današnje odluke da se preokrene jezičak vage pravde i ukloni temeljno pravo žena u ovoj zemlji. Ova odluka je kulminacija ekstremne ideologije", rekao je Bajden.

Poziva da protesti budu mirni i da se ljudi suzdrže od nasilja. Bajden je rekao da odluka Vrhovnog suda da poništi presudu Rou protiv Vejda ugrožava zdravlje i živote žena.

Vrhovni sud SAD omogućio zabranu abortusa; očekuju se demonstracije VIDEO

"Vrhovni sud Sjedinjenih Država je danas eksplicitno lišio američki narod ustavnog prava, koje je već priznao. Nisu ga ograničili. Jednostavno su ga oduzeli. Zdravlje i životi žena u ovom narodu su sada ugroženi", rekao je Bajden. On je rekao da odluka Vrhovnog suda SAD seže 150 godina unazad.

"Sud je postavio državne zakone koji kriminalizuju abortus iz 1800. godine kao objašnjenje – sud je bukvalno vratio Ameriku 150 godina unazad. Po mom mišljenju, ovo je tužan dan za zemlju", rekao je Bajden.

Bajden očekuje da glasači na novembarskim izborima glasaju za kandidate koji će se boriti da ponovo vrate pravo na abortus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu