Vrhovni sud SAD omogućio zabranu abortusa; očekuju se demonstracije VIDEO

Milioni žena u SAD izgubiće svoje zakonsko pravo da izvrše abortus.

Izvor: index.hr, Sputnjik
Podeli
EPA-EFE/SHAWN THEW
EPA-EFE/SHAWN THEW

Vrhovni sud poništio je presudu kojom je pravo na abortus pre 50 godina legalizovano širom zemlje.

Vrhovni sud je u petak poništio slučaj Ro protiv Vejda, smatrajući da više ne postoji savezno ustavno pravo na abortus. Presuda će transformisati prava na abortus u Americi, a pojedine države sada mogu da zabrane postupak.

Američko Ministarstvo pravde upotrebiće sva sredstva koja ima na raspolaganju da zaštiti reproduktivne slobode a federalne agencije mogu da nastave da pružaju usluge vezane za reproduktivo zdravlje u onoj meri u kojoj to dozvoljava federalni zakon, rekao je danas državni pravobranilac Merik Garland.

"Ova odluka predstavlja razorni udarac reproduktivnim slobodama u Sjedinjenim Državama. Ona će imati neposredan i nepovratan uticaj na živote ljudi širom zemlje", rekao je Garland u saopštenju.

Američki predsednik Džo Bajden obratio se javnosti povodom ukidanja Roea u Vadea.

On je poručio na početku da je tom odlukom ženama oduzeto pravo da same odlučuju o svom zdravlju i životu.

Makron o abortusu u SAD: Abortus je osnovno pravo žena

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da je abortus osnovno pravo žena, reagujući na odluku Vrhovnog suda SAD da poništi presudu Rou protiv Vejda iz 1973. o abortusu.

"Abortus je osnovno pravo za sve žene. Moramo ga zaštititi. Želeo bih da izrazim svoju solidarnost sa svim onim ženama čije je slobode danas kompromitovao Vrhovni sud SAD", napisao je Makron na svom Tviter nalogu, preneo je Rojters.

Misuri odlučio da zabrani abortus

Misuri je odlučio da zabrani većinu abortusa širom države, prenosi Sky News.

Guverner Majk Parson zvanično je potpisao proglas za aktiviranje zakona o pokretanju koji zabranjuje proceduru u većini slučajeva

"Ništa u tekstu, istoriji ili tradiciji Ustava Sjedinjenih Država nije dalo neizabranim saveznim sudijama ovlašćenje da regulišu abortus", rekao je on.

"Srećni smo što je Vrhovni sud SAD ispravio ovu grešku i vratio moć ljudima i državama da donose ove odluke", dodao je.

Obama: Ovo je politički hir; Tramp: To je u skladu sa ustavom

"Osim što nas je Vrhovni sud ovom presudom unazadio gotovo pedeset godina, to je vrlo posebna odluka pretvorio se u ideološki i politički hir, što je napad na osnovne slobode miliona Amerikanaca“, izjavio je bivši predsednik Barak Obama. Bivši republikanski predsednik Donald Tramp pozdravio je odluku Vrhovnog suda.

"To je u skladu sa ustavom, vratiti prava gde su već dugo trebali biti... Ovo sve vraća pravo saveznim državama kojima je oduvek i pripadalo.“

Očekuje se da će polovina američkih država uvesti nova ograničenja ili zabrane.

"Ustav ne zabranjuje građanima pojedinačnih država da regulišu pravo na abortus. Ovom odlukom predajemo to ovlašćenje građanima i njihovim izabranim predstavnicima“, naveo je sudija Semjuel Alito.

Kontroverzna odluka usledila je posle slučaja u Misisipiju, koji je bio fokusiran na ustavno pravo država da zabrane abortus posle 15 nedelja trudnoće. Sa sudijom Alitom saglasile su se i sudije Klarens Tomas, Nil Gorsak, Bret Kavano i Ejmi Koni, prenosi RT.

Troje sudija bilo je protiv ove odluke, dok je jedan izdvojio mišljenje. Ustav se ne određuje prema abortusu i pravo na njega nije zaštićeno bilo kojim ustavnim članom, objasnile su sudije. Federalna zaštita prava na abortus uvedena je 1973. godine.

Policijska uprava Vašingtona u potpunosti se aktivira nakon što su u petak izbili protesti jer je Vrhovni sud SAD poništio slučaj Ro protiv Vejda.

Veliki broj policajaca okupio se ispred zgrade Vrhovnog suda u petak pre nego što je sud objavio svoju odluku da će milioni žena u SAD izgubiti svoje zakonsko pravo da izvrše abortus, nakon što je Vrhovni sud poništio presudu kojom je to pravo pre 50 godina legalizovano širom zemlje.

Metropolitenska policijska uprava je rekla da će "biti u potpunosti aktivirana da podrži očekivane demonstracije Prvog amandmana", dodajući da "svi članovi treba da budu spremni da rade na produženim obilascima po potrebi", do utorka, 28. juna.

Službenici za sprovođenje zakona su takođe zatvorili glavne puteve, uključujući ulazne trake Južnog Kapitolskog mosta koje idu u Vašington, prema izveštajima.

Američka policija Kapitola, koja protestuje zbog zgrade Kapitola preko puta Vrhovnog suda, saopštila je da "blisko sarađuje sa našim partnerima za sprovođenje zakona kako bi se pripremili za demonstracije u vezi sa odlukom Vrhovnog suda", navodi Politiko.

Gebrejesus veoma razočaran odlukom suda

Generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacija Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je danas da je veoma razočaran odlukom Vrhovnog suda SAD da ukine istorijsku presudu koja je legalizovala abortus u SAD.

"Veoma sam razočaran zato što prava žena moraju da budu zaštićena. I očekivao sam da će Amerika zaštiti ta prava", rekao je Tedros za Rojters na marginama samita Komonvelta u Ruandi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu