Ko je sve bio protiv kandidature BiH

Protiv kandidature BiH za članstvo u Evropskoj uniji na samitu EU - Balkan u Briselu bile su Nemačka, Holandija i Francuska, prenosi RTRS.

Izvor: RTRS
Podeli
Tanjug/ AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Tanjug/ AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Kako saznaju Nezavisne novine, Holandija je bila protiv jer smatra da ne postoji dovoljno napretka u reformama koje se odnose na pravnu državu, a Francuska je principijelno protiv bilo kakvog nastavka evropskih integracija dok se EU ne reformiše, odnosno dok ne ukine pravo veta na evropskim samitima.

Nemačka, za razliku od Francuske, zagovara proširenje EU, jer smatra da će privredno povezivanje sa Balkanom uticati na širu evropsku stabilnost, ali i pomoći nemačkim kompanijama da nađu nove investicije nakon smanjenja nemačkog prisustva u Rusiji i delom i u Kini nakon sloma lanaca snabdevanja i logistike, ali je bila protiv jer se lideri u BiH nisu mogli dogovoriti ni o čemu, piše ovaj list.

Evropski lideri izrazili su nedvosmislenu podršku integrisanju Balkana u EU i iskorištavanju podstreka koji su stvorila geopolitička dešavanja za preduzimanje novih koraka u saradnji na evropskom kontinentu, navodi se u saopštenju o rezultatima jučerašnjeg sastanka lidera EU i Balkana objavljenom na internet stranici Evropskog savjeta.

U Briselu je danas drugi dan samita lidera EU, odnosno Evropskog saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu