Šolc obećao: Napraviću najveću vojsku

Nemačka vojska će značajno doprineti jačanju istočnog krila NATO-a, saopštio je kancelar te zemlje Olaf Šolc.

Izvor: Vostok

Četvrtak, 23.06.2022.

16:45

Šolc obećao: Napraviću najveću vojsku
Foto: Profimedia

On je takođe obećao velika ulaganja koja će Bundesver pretvoriti u najveću vojnu silu među evropskim članicama vojnog bloka predvođenog SAD-om.

Govoreći pred nemačkim parlamentom, Šolc je uverio poslanike da će Berlin „braniti svaki kvadratni metar“ teritorije NATO-a, ako bude potrebno. Dodao je da članice alijanse u istočnoj Evropi mogu da računaju na Nemačku.

Zemlja će povećati svoje vojno prisustvo u regionu, uključujući Baltičko more i oko njega, otkrio je Šolc.

Među zemljama u kojima će Bundesver biti stalno stacioniran u sastavu NATO snaga je i Litvanija. Već zategnuti odnosi baltičke države sa Moskvom dodatno su eskalirali prošle nedelje kada je Viljnus odlučio da blokira tranzit sankcionisane robe u rusku eksklavu Kalinjingrad.

Kremlj je upozorio da će oštro uzvratiti. Komentarišući odnose Nemačke i NATO-a sa Rusijom, Šolc je istakao da je partnerstvo sa istočnim susedom "nezamislivo u doglednoj budućnosti“ sada kada je "imperijalistička Rusija“ napala Ukrajinu.

Šef nemačke vlade je, međutim, upozorio da se ne raskida bilo koji od osnovnih sporazuma koji trenutno postoje između vojne alijanse i Rusije. "Više nego ikada vodićemo kampanju za očuvanje međunarodnog poretka koji je zasnovan na zakonu, a ne na sili“, naveo je on.

Šolc je takođe rekao da ga prizor razaranja u gradovima Irpin i Buča kod Kijeva, koje je nedavno posetio, podseća na slike uništenih nemačkih gradova posle Drugog svetskog rata.

"I baš kao tada ratom razorenoj Evropi, danas je Ukrajini potreban Maršalov plan za njenu rekonstrukciju“, rekao je Šolc, misleći na čuveni program za posleratni oporavak Evrope. Šolc je nazvao "dužnošću“ Evrope da pruži pomoć Ukrajini.

U tom cilju, Berlin je pozvao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se putem video linka pridruži predstojećem sastanku lidera G7, koji će se održati u Bavarskoj od 26. do 28. juna.

Šolc je rekao i da namerava da održi specijalnu konferenciju međunarodnih eksperata, koja ima za cilj prikupljanje dodatne pomoći Ukrajini.

Govoreći u Bundestagu, on je otkrio da su nemačke samohodne haubice već isporučene Kijevu, te da ukrajinske trupe trenutno prolaze obuku za korišćenje samohodnih protivavionskih topova "Gepard" i da će početi da se upoznavaju sa američkim višecevnim raketnim lanserom M270 i sistemom PVO nemačke proizvodnje IRIS-T. Sve ove sisteme naoružanja Ukrajini će isporučiti Nemačka.

Kasnije danas, nekoliko medija je citiralo Šolca, gde je saopštio da će od nemačke vojske napraviti "najveću konvencionalnu vojsku“ među evropskim državama članicama NATO-a.

Prema njegovim rečima, to bi imalo pozitivan efekat, ne samo na bezbednost Nemačke, već i na bezbednost njenih saveznika. U tu svrhu je izdvojen poseban fond u iznosu od 100 milijardi evra, koji će pomoći da se značajno unaprede sposobnosti nemačke vojske, dodao je on.

Posle višenedeljnih razgovora, vladajuća koalicija i konzervativna opozicija dogovorili su se krajem maja da dodele novac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: