Predsednik jasan: Vanredno još 45 dana

Moldavski parlament odobrio je danas produženje vanrednog stanja za 45 dana zbog situacije u Ukrajini, saopštio je predsednik parlamenta Igor Grosu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Moldavske vlasti su vanredno stanje uvele 24. februara, a Komisija za vanredne situacije predložila je produženje tog režima za još 45 dana počev od 24. juna, što je podržala i Vlada.

"Nacrt odluke o produženju vanrednog stanja za 45 dana odobren je glasovima 59 poslanika", rekao je Grosu, prenosi RIA Novosti.

Premijerka Moldavije Natalija Gavrilica, koja se obratila parlamentu sa zahtevom za produženje vanrednog stanja, napomenula je da će Komisija za vanredne situacije imati pravo da donosi hitne odluke ako bude potrebno.

Ona smatra da se takav pristup već pokazao kao opravdan kada su vlasti morale da se izbore sa velikim prilivom izbeglica iz Ukrajine.

Pored toga, kako je rekla, vanredno stanje je neophodno i zbog energetske krize jer zemlja mora mesečno da se dogovara o uvozy električne energije i da traži alternativne puteve snabdevanja gasom u slučaju da ih Gasprom zaustavi.

Opozicija je bila kategorički protiv produženja vanrednog stanja.

Poslanici Bloka komunista i socijalista poručili su da je vanredno stanje potrebno vlastima jer se plaše masovnih protesta nezadovoljnih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 585 idi na stranu