Dramatično upozorenje stručnjaka: Leto počinje novim talasom korone

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti upozorio je da “porast zaraze od podvarijanti omikrona ukazuje da će one postati dominantne“ u celoj EU

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT
Foto: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT

To će verovatno rezultirati rastom broja obolelih.

Infekcije su u porastu u više zemalja uključujući Portugal, Nemačku, Francusku, Grčku, Austriju, Italiju, Švajcarsku i Španiju prema podacima projekta Our World in Data (OWID) Univerziteta Oxford, koji prati pandemiju.

Prema prognozama Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) podvarijante omikrona BA.4 i BA.5 biće dominantne u celoj Evropskoj uniji.

Infekcije u porastu

Nove studije su pokazale da omikron podvarijante BA.4 i BA.5, u poređenju s ranijima, spretnije izbegavaju imunološki sistem.

To znači da ni prethodne infekcije niti vakcine ne pružaju posebno jaku zaštitu od podvarijanti zbog čega postaju dominantne.

Čini se da BA.4 i BA.5 ipak ne dovode do težih bolesti. Međutim, kao i kod prethodnih talasa, povećanje slučajeva moglo bi da rezultira porastom hospitalizacija i smrti, objavio je ECDC.

Potencijalni uticaj jedne od podvarijanti - BA.5 - najočitiji je u Portugalu gde je zabeležen značajan porast infekcija kovidom. U bolnicama širom zemlje broj obolelih je 1896, gotovo jednak kao tokom prvog talasa omikrona u januaru. BA.5 u maju je postao dominantan u Portugalu.

U Franscuskoj raste broj obolelih

U Francuskoj se broj novozaraženih utrostručio od početka meseca, a broj hospitalizacija raste prvi put od početka aprila.

Stručnjak Alan Fišer kazao je da nije pitanje je li zemlja suočena s novim talasom virusa, već koliko bi on mogao biti intenzivan, rekavši da se lično zalaže za ponovno uvođenje nekih ograničenja kako bi se sprečilo širenje.

"Epidemija je dobila novi zamah i potpuno je neočekivana u ovoj sezoni", izjavio je za francuski radio dr. Benjamin Davido, specijalist za zarazne bolesti.

U Ujedinjenom Kraljevstvu broj obolelih i hospitalizacija naglo raste.

Kristina Pagel profesorka operativnih istraživanja na univerzitetu u Londonu poručila je:

"Bićemo prva (ali ne i poslednja) velika zemlja koja će imati talas BA.4.5 nakon što je imala dva prethodna talasa omikrona."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 603 idi na stranu