"Očekujemo jasan signal"

Predsednica privremenih vlasti u Prištini Vjosa Osmani izrazila je danas u Briselu nadu da će EU uputiti snažan signal evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Osmani je, pred Samit EU-Zapadni Balkan, rekla da je došla da govori u ime građana Kosovo, koji su deo evropske porodice i vekovima su dali doprinos evropskim vrednostima.

"Tu sam da pošaljem snažnu poruku da nam je jasna poruka potrebna od EU, ujedinjenja poruka prema Zapadnom Balkanu, jer što se više prostora ostavi za druge, oni će taj prostor koristiti", kazala je ona.

Navela je da se zemlje regiona nadaju jasnoj evropskoj perspektivi.

Priština, kaže, podržava pristupne pregovore Severne Makedonije i Albanije, i ocenila da je vreme da sve demokratske zemlje, koje su pokazale da dele evropske vrednosti, treba da napreduju na evropskom putu.

Izrazila je nadu da će biti napretka i po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo i tvrdi da je Priština ispunila sve kriterijume i da se radi o velikoj nepravdi.

Osmani je dodala da Priština podržava status kandidata za Ukrajinu i Moldaviju, ističući da to te dve zemlje zaslužuju, jer su, kaže, spremne da daju život za evropske vrednosti.

"Ne vidim nijedan problem po Zapadni Balkan u davanju statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji. Naprotiv, to bi moglo da otvori vrata EU i poslalo jasnu poruku od geostrateškog značaja", rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, Kosovo jasno korača evroatlantskim putem i nikada nije gledalo u drugu stranu, niti će gubiti strpljenje.

"Oni koji su okrenuti evropskim putem treba da na njemu napreduju, a oni koji misle da mogu da koračaju na dva puta, ne zaslužuju da napreduju na evropskom putu. Ne možete ići na dva puta", ocenila je ona.

Osmani smatra da Srbija nije pokazala spremnost da se usaglasi sa EU o sankcijama i da to nanosi štetu celom regionu, jer se, kako tvrdi, time dopušta ruski uticaj.

Prema njenom mišljenju, to je negativno po mir i stabilnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 49 idi na stranu