"Mrcvarite nas svih ovih godina"

Dodik izjavio je da će, ukoliko BiH danas ili za 10 dana dobije kandidatski status za članstvo u EU, biti ispunjeno sve što je dogovoreno na sastanku u Briselu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.06.2022.

08:11

EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

U suprotnom, istakao je srpski član Predsedništva BiH, taj dogovor će ostati "mrtvo slovo na papiru" i više se, kaže, neće baviti time.

On je istakao da je dobra namera Šarla Mišela, s kojim su lideri BiH i postigli taj usmeni dogovor, bila da se vidi položaj BiH kada je u pitanju dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Dodik je za RTRS sinoć podsetio da su inicijative za dodeljivanje kandidatskog statusa BiH pokrenuli i predsednik Slovenije Borut Pahor, Hrvatske Zoran Milanović, da podršku daju i premijer Madjarske Viktor Orban, a da je tu i Srbija koja podržava ovaj proces.

Naveo je da je opšta ocena na tom sastanku bila da se BiH nije kretala na putu ka EU, a da su Srbi najčešće pominjani kao krivci.

On je ponovio da stoji iza toga da, bez obzira što u Briselu ništa nije potpisano, ukoliko BiH dobije kandidatski status, treba završiti nekoliko stvari u vezi sa tri zakona koji se spominju.

"Završićemo, dajte nam status kandidata i završićemo u prvom mesecu", izjavio je Dodik, ističući ako ne bude kandidatskog statusa, sve o čemu je pričano u Briselu, ne važi ništa.

Srpski član Predsedništva istakao je da kandidatski status podrazumeva da politički akteri u BiH mogu sami rešavati određena pitanja, bez intervencionizma, koji je do sada bio prisutan.

"Kandidatski status BiH je prednost i za Republiku Srpsku jer to podrazumijeva jačanje vladavine prava, a to znači Ustav, poštovanje Ustava. U tome vidimo neke svoje akcije, kretanja", rekao je Dodik i dodao da je u Briselu rečeno da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda.

Ako, kazao je, BiH ne dobije kandidatski status za članstvo u EU zajedno sa Ukrajinom, onda je to podvala BiH i upitao po kojem to kriterijumu Ukrajina može da dobije kandidatski status.

"Da li su to geopolitičke razmirice? Pa i ovde se više od 20 godina vrše geopolitičke razmirice. Mrcvarite nas svih tih godina, rušite nam Ustav i Dejtonski sporazum i to objašnjavate onako kako vi hoćete i na kraju nam kažete da nismo sazreli da budemo kandidat", rekao je Dodik, prenele su banjalučke Nezavisne. Prema njegovim rečima, status kandidata za članstvo u EU puno ne znači, ali se njime zemlja drugačije pozicionira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: