Izraelski poslanici izglasali raspuštanje parlamenta

Izraelski poslanici glasali su za raspuštanje parlamenta u okviru preliminarnog glasanja, čime se otvara put 5. po redu opštim izborima za više od tri godine.

Izvor: Beta
Podeli
Shutterstock/ Vrezh Gyozalyan
Shutterstock/ Vrezh Gyozalyan

Ovo glasanje je prvo u nizu pre zvaničnog raspuštanja vlade.

Glasalo se dva dana pošto je premijer Izraela Naftali Benet saopštio da raspušta krhku vladajuću koaliciju od osam ideološki različitih partija, samo godinu dana pošto je položila zakletvu.

Bila je to istorijska koalicija koja je smenila dugogodišnjeg izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, vodju konzervativnog Likuda.

U njoj su partije posvećene rešenju sukoba sa Palestincima po modelu dve države, ultranacionalisti koji se protive palestinskoj državi i mala islamska stranka, prva arapska u izraelskoj vladi. Za predlog zakona o raspuštanju parlamenta glasalo je 110 od 120 članova Kneseta. Da bi se parlament konačno raspustio potrebno je da se o predlogu zakona glasa još nekoliko puta. Očekuje se da će se to desiti naredne nedelje.

Kada predlog bude usvojen Benet će funkciju premijera predati svom glavnom koalicionom savezniku Jairu Lapidu, lideru stranke centra Ješ atid (Ima budućnosti). Novi izbori, kako se predvidja, biće održani u oktobru.

Benet i njegov glavni koalicioni partner Jair Lapid, rekli su da su "iscrpli sve pokušaje da stabilizuju koaliciju" pošto ju je napustilo nekoliko članova iz Benetove desničarske stranke Desno (Jamina).

Lapid i Benet su juna prošle godine obrazovali koaliciju, jedinstvenu u istoriji Izraela jer su u njoj i stranke desnice, centra i levice, a prvi put i jedna arapska partija.

Time je okončano 12 godina neprekidne vladavine Benjamina Netanjahua, lidera konzervativne stranke Likud, podseća Frans pres.

Na osnovu koalicionog dogovora predviđeno je da se Benet i Lapid rotiraju na čelu vlade i da Lapid zameni Beneta u slučaju raspuštanja.

Ako predlog zakona o raspuštanja Kneseta bude usvojen Lapid, vođa stranke centra Ješ atid (Ima budućnosti), će postati v.d. premijera dok nova vlada ne bude obrazovana.

Dok zakon o raspuštanju ne stupi na snagu opozicija može pokušati da okupi većinu od 61 poslanika, odnosno nastojati da privuče desničare u dosadašnjoj koaliciji. Ako bi se u tome uspelo ne bi bilo novih izbora.

Poslanica Likuda Miri Regev izjavila je danas za izraelski vojni radio da uvek postoji opcija alternativne vlade predvođene Netanjahuom.

Benetova koalicija je pretrpela nekoliko udaraca u proteklim nedeljama i još više je oslabljena jer nije uspela da izdejstvuje produženje važenja izraelskog zakona za oko pola miliona jevrejskih naseljenika koji žive na okupiranoj Zpadnoj obali.

Važenje tog zakona mora biti produženo do 30. juna jer u protivnom naseljenici na Zapadnoj obali, palestinskoj teritoriji pod okupacijom od 1967. godine, rizikuju da izgube pravnu zaštitu Izraela. U slučaju raspuštanja Kneseta taj zakon se automatski produžava.

Ispitivanja javnog mnjenja su u međuvremenu već predvidela politički zastoj posle izbora, jer ni jedna stranka neće moći lako da osnuje većinsku koalciju ako članovi sadašnje koalicije i opozicije ne promene strane, preneli su izraelski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu