Nova odluka: "Južna Koreja razgovara sa NATO-om"

Vlasti Južne Koreje saopštile su da planiraju uspostavljanje stalne delegaciju pri NATO-u u Briselu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.06.2022.

10:45

Nova odluka:
Foto: Deposit/RailwayFX

Oni su to saopštili u trenutku kada se Seul zalaže za jačanje partnerstva sa alijnsom i preuzimanje veće uloge na globalnoj sceni, prenosi Rojters.

U obraćanju novinarima povodom planiranog prisustva predsednika Jun Suk -jeola na samitu Severnoatlantskog saveza ovog meseca u Madridu, savetnik za nacionalnu bezbednost Kim Sung-han sopštio je da će Seul nastojati da ojača odnose sa članicama NATO-a suočen sa „nepredvidivom“ međunarodnom situacijom.

On je precizirao da, kao deo napora, Južna Koreja razgovara sa NATO-om o razmeni informacija, kombinovanim vežbama i zajedničkim istraživanjima u cilju suprotstavljanja novonastalim bezbednosnim pretnjama, navodi Rojters.

Jun, koji je dužnost predsednika preuzeo u maju, izjavio je da je njegov glavni spoljnopolitički cilj da od Južne Koreje napravi "globalno važnu državu" sa fokusom na promovisanje slobode, mira i prosperiteta na osnovu svojih liberalno-demokratskih vrednosti.

Iako se očekuje da će se NATO samit u Madridu od 29. do 30. juna fokusirati na ukrajinsku krizu, Jun planira da pokrene jačanje međunarodne saradnje protiv nuklearnog programa Severne Koreje, sopštio je bezbednosni zvaničnik Seula.

Kako je rekao, novi predsednik bi takođe mogao da održi trilateralni sastanak sa svojim američkim i japanskim kolegama na marginama samita, a njegovo prisustvo, naglasio je zvaničnik, ne odražava politiku zemlje koja je protiv Kine i Rusije, navodi agencija Jonhap.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da se na predstojećem samitu očekuje dogovor o paketu podrške Ukrajini koji treba da omogući zemlji da pređe sa starog sovjetskog oružja na standardnu opremu NATO-a.

Južna Koreja planira da na sastanku objavi dodatnu humanitarnu podršku Ukrajini, ali Seul nije razmišljao o pomoći u naoružanju, preneo je Jonhap.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: