Petković: "Sada je sve u našim rukama"

Nakon skoro 10 godina usvojena je mapa puta kojom počinje implementacija sporazuma iz 2013. i 2015. godine o energetici.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.06.2022.

15:36

Petković:
Ilustracija: Shutterstock/Milan Adzic

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručuje da je to veoma važan i značajan korak, te da srpska kompanija "Elektrosever" dobija samostalnost u snabdevanju električnom energijom na severu pokrajine.

Beograd i Priština juče su, uz posredovanje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, dogovorili smernice za snabdevanje strujom severa KiM, a Energetski sporazum pozdravila je i EU.

"Rekao bih da smo uspeli dosta dobar dogovor da postignemo, iako nikada ne likujemo i ne govorimo sa euforijom zbog toga što je potrebno još mnogo koraka da se uradi kako bismo u potpunosti zaokružili implementaciju", poručio je Petković za RTS.

Kaže i da je nakon poslednje runde razgovora u kancelariji Miroslava Lajčaka, Besnik Besljimi rekao da je Priština spremna da počne da razgovara o Zajednici srpskih opština, onda kada bude postignut dogovor o energetici.

"Mapom puta uspeli smo da se dogovorimo oko energetike i otvoren je put za razgovore o formiranju Zajednice srpskih opština. Čekali smo 10 godina na implementaciju sporazuma o energetici, čekamo 10 godina i na implementaciju Briselskog sporazuma i prvih šest tačaka koje se odnose na forimiranje ZSO", naglašava Petković.

On kaže za RTS da Priština ne naplaćuje ništa Srbima na severu KiM i da su mapom puta tačno utvrđeni koraci, rokovi i odgovornosti jedne i druge strane.

"Rokovi počinju da teku onog trenutka kada Priština izda licencu Elektroseveru. To je ono što smo čekali godinama i što je Priština odbijala i o čemu nije želela ni da razgovara", dodaje Petković.

Petković je rekao i da pored mape puta postoje i dva vrlo značajna dokumenta, od kojih je jedan pismo Miroslava Lajčaka, u kojem piše da će Elektrosever trajno biti prisutan u trafostanici Valač.

"Sada je ovim garancijama priznat status operatora Elektroseveru i njegovi radnici će biti trajno prisutni u Valaču, što znači da niko ne može da upada u Valač, niko ne može da ga zauzima", poručio je Petković.

On je naglasio da će sav posao raditi Elektrosever, koji će biti trajno prisutan u Valaču, kao i da će samo uz njegovu dozvolu i zajedno sa njim, KOST i KEC kao operatori moći da mu pristupe.

"Elektrosever će imati ugovorno svoje odnose sa KOST-om i sa turskom kompanijom KEC. Veoma su značajni i razgovori koje smo nedavno imali u Istanbulu, gde smo sa turskom kompanijom Kec uspeli da dogovorimo sve važne distributivne usluge koje će obavljati Elektrosever, a to znači izdavanje i naplata računa, održavanje mreže i fizičko povezivanje potrošača", navodi Petković.

Ističe da je sada "sve u našim rukama" i da postoji zaokružen sistem, što, kaže, znači da će Elektrosever samostalno snabdevati potrošače električnom energijom.

Petković napominje da pravna odgovornost potrošača počinje da važi od trenutka ugovora sa Elektroseverom, zbog čega, kako kaže, niko ništa ne može da naplaćuje Srbima na severu KiM, jer je struja koja je dolazila "struja koju je godinama plaćao Beograd".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: