Postignut dogovor, "pljušte" čestitke

Delegacije Beograda i Prištine u Briselu usaglasile mapu puta za primenu dogovora o energetici.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 21.06.2022.

11:00

Postignut dogovor,
Foto: EPA-EFE Valdrin Xhemaj

"Sa zadovoljstvom mogu da objavim da su Beograd i Priština upravo usvojili sporazum o energetici. Ovo je veliki korak napred", napisao je Lajčak.

"Usvojili smo mapu puta o realizaciji Sporazuma o energetici iz 2013. godine, pa će ovaj sporazum konačno i početi da se primenjuje. Nakon ovog dogovora, otvoren je put za razgovor o formiranju Zajednice srpskih opština, a to je preneo i predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak", rekao je u Briselu Petar Petković, glavni pregovarač srpske strane.

"Imajući u vidu da je Priština godinama odbijala da razgovara o energetici i o važnim delovima sporazuma, ne samo da smo naterali Prištinu da razgovara već smo se i dogovorili o mnogim važnim pitanjima za život naših ljudi na severu KiM", poručio je Petković.

Ova mapa puta, kako je objasnio Petković, predstavlja set koraka, rokova i odgovornosti jedne i druge strane koji počinju da teku onog trenutka kada Elektrosever dobije licencu za snabdevanje.

"Ono što je posebno važno, Elektrosever je dobio i mogućnost da pruža distributivne usluge, to je važno i tokom svih ovih sastanaka u Briselu Priština je to odbijala da pruži", rekao je direktor Kancelarije za KiM, navodeći da je to dogovoreno na sastancima u Istanbulu.

Tako će Elektrosever moći da pruža važne usluge, poput izdavanja računa, naplata, održavanje mreže i povezivanje potrošača.

"To je mnogo važno jer imamo samostalnost u snabdevanju električnom energijom na severu KiM. Ovim dogovorom smo sačuvali mir i stabilnost, uspeli smo da osiguramo normalno snabdevanje potrošača električnom energijom. Rešićemo i brojna pitanja u vezi sa restrikcima, slab napon električne energije i krećemo u obnovu infrastrukture jer zbog njene dotrajalosti deo struje nije stizao do potrošača", rekao je Petković.

Dodao je da je posebno važno da nakon izdavanja licence treba da usledi potpisivanje sporazuma sa KEDS i KOSTT, davanje koda Elekstroseveru koji će tada biti operativan za snabdevanje potrošača električnom energijom na severu Kosova.

"Čuli smo da su u Prištini pokušavali da zastraše građane navodeći da će morati da plaćaju nekakve dugove za struju. Međutim, sve pravne obaveze za svakog potrošača na severu KiM počinju da teku od onog trenutka kada potpišu ugovor sa Elektroseverom. Niko pre toga ne može ništa da naplati nikome", poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Navodi i da, dobijanjem distributivnih usluga, i sa činjenicom da će iz centralne Srbije ponovo dolaziti struja do severa, da će postojati zaokružen sistem snabdevanja strujom.

"U samoj mapi puta, na kraju, navodi se i to, da će se u potpunosti poštovati sporazumi iz 2013. i 2015. godine. Čini mi se da smo ovom mapom puta dodatno pojačali te energetske sporazume pa sa pravom mogu da kežem da smo napravili dobar dogovor, ali to ne govorim sa euforijom jer čekam realizaciju", dodaje Petković. Oglasio se i zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač kosovske strane u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi, koji je rakao da je postignut sporazum o energetici sa Srbijom i da će opštinama na severu Kosova od sada biti naplaćivana električna energija.

Bisljimi je na Tviteru napisao da je danas u Briselu odobrena mapa puta za implementaciju sporazuma o energetici u skladu sa regulatornim sistemom Kosova.

"Konačno, odobrili smo Mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine. Ovo omogućava fakturisanje električne energije u četiri opštine na severu Kosova, u skladu sa zakonima i regulatornim sistemom Kosova", istakao je on.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se nešto posle 10 časova u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, u novom delu dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom nivou.

Prethodno je Lajčak u zgradi Evropske službe za spoljne poslove održao bilateralni sastanak sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem.

Nemačka čestitala

Portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt čestitao je danas Beogradu, Prištini i izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku na postignutom dogovoru o primeni sporazuma o električnoj energiji.

"Čestitke šefovima pregovaračkih timova Srbije i Kosova, kao i izaslaniku Lajčaku. Kao što je nemački kancelar Olaf Šolc podvukao tokom nedavne posete regionu, Nemačka u potpunosti podržava sledeće korake ka sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije", napisao je Hebeštrajt na svom tviter nalogu.

Čestitke i od Borelja

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj čestitao je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju usvajanje Mape puta za primenu sporazuma o energetici.

"Razgovarao sam sa Vučićem i Kurtijem da bih im čestitao na postizanju sporazuma o usvajanju mape puta za sprovođenje energetskog sporazuma. To je veliki i važan korak napred u dijalogu Beograda i Prištine uz posredstvo EU koji će doneti konkretne rezultate za sve građane", istakao je Borelj u objavi na Tviteru.

Dodao je da se raduje nastavku rada na sledećim koracima.

"Veoma dobar sporazum"

Premijer Albanije Edi Rama ocenio je danas da je u Briselu potpisan dobar sporazum o energetici između Beograda i Prištine.

"Potpisan je veoma dobar sporazum između Kosova i Srbije o energetici na severu. Ovo je pravi put. Drugi su gubljenje vremena", napisao je Rama na svom Tviter nalogu.

Oglasila se i ambasada SAD

Američka ambasada u Prištini pozdravila je usvajanje mape puta za sprovođenje energetskog sporazuma Beograda i Prištine.

"Današnji sporazum o mapi puta je dokaz da kada se Kosovo i Srbija angažuju kreativno i fleksibilno, građani u obe zemlje imaju koristi", navela je Ambasada na Tviteru.

SAD, kako se dodaje, pozivaju Beograd i Prištinu da nastave da se oslanjaju na ovaj uspeh kroz hitan i otvoren angažman u dijalogu uz posredovanje EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: