Turska daje novu šansu: "Od vas zavisi"

Turska daje novo šansu u slučaju Finske i Švedske i članstva u NATO.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.06.2022.

21:35

Turska daje novu šansu:
EPA/EFE/KIMMO BRANDT

Razgovori Turske sa Finskom i Švedskom o članstvu te dve nordijske zemlje u NATO će se nastaviti, a samit Sevrenoatlantske alijanse u Madridu sledeće nedelje nije krajnji rok, izjavio je danas portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin posle razgovora u Briselu.

Obraćajući se novinarima u Briselu nakon razgovora unutar NATO o tom pitanju, Kalin je rekao da Ankara očekuje da Švedska, posebno, odmah preduzme korake u vezi sa akcijama militantne grupe Radničke partije Kurdistana (PKK), preneo je Rojters.

On je istakao da svaki napredak dve nordijske zemlje ka članstvu u NATO sada zavisi od pravca i brzine kojim će ove zemlje preduzeti korake.

Finska i Švedska su podnele zahtev za članstvo u NATO kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu, ali su te kandidature naišle na protivljenje Turske zbog, kako tvrdi Ankara, podrške Helsinkija i Stokholma kurdskim militantima i embarga na oružje uvedenog Turskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: