Javili se nakon ruskog ultimatuma: Dobili smo odobrenje; Zna se ko može da prođe

Nakon svojevrsnog ultimatuma koji je Rusija uputila Litvaniji zbog transportne blokade Kalinjingrada, oglasila se i Litvanija.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ flogeljiri
Ilustracija: Depositphotos/ flogeljiri

Naime, litvanski ministar spoljnih poslova izjavio je danas da je njegova zemlja takvu odluku donela nakon konsultacija i nakon što je za to dobila odobrenje od Evropske komisije.

Gabrijelijus Landsbergis je na samitu šefova diplomatija zemalja članica EU rekao da je njegova zemlja počev od 17. juna zabranila železnički tranzit sve robe iz Rusije koja je pod sankcijama EU, preko svoje teritorije.

“Ova odluka je doneta nakon konsultacija sa Evropskom komisijom i implementirana je pod vođstvom EK”, objasnio je Landsberg.

Načelnik kaljiningradskog regiona upozorio je još prošle sedmice da zvanični Viljnus planira da prekine sav železnički trazit ruske robe kroz svoju teritoriju, a iz Moskve je danas saopšteno da "ako EU ne ispravi situaciju sa transportnom blokadom Kalinjingrada, zvanična Moskva će morati sama da reši taj problem".

"Evropska unija, ako odmah ne ispravi bezobrazluk Vilnjusa, sama će za nas dezavuisati legitimnost svih dokumenata o članstvu Litvanije u EU i odrešiće nam ruke da rešimo tranzitni problem Kalinjingrada koji je stvorila Litvanija na bilo koji način koji izaberemo", naveo je ruski zvaničnik.

Nastavlja se tranzit putnika koji nisu pod sankcijama EU

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije saopštilo je danas da se tranzit putnika i tereta koji nisu pod sankcijama Evropske unije nastavlja preko teritorije te zemlje u Kalinjingradsku oblast Rusije.

"Prevoz putnika i robe koji ne podležu režimu sankcija EU se nastavlja preko teritorije Litvanije, kako do, tako i iz Kalinjingradske oblasti.

Litvanija nije uvela nikakva unilateralna, pojedinačna ili dodatna ograničenja za ovaj tranzit", navodi se u saopštenju ministarstva i dodaje da Litvanija samo sledi sankcije EU, prenosi agencija TAS S.

Ranije danas je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da Moskva traži od Vilnjusa da ukine zabranu železničkog tranzita robe u enklavu Kalinjingrad na Baltičkom moru, a u suprotnom, kako su naveli, zadržava pravo na uzvratnu akciju.

Kako se ističe, Ministarstvo je naglasilo da Rusija na taj potez Litvanije gleda kao neprijateljski, navodeći da je prekršila međunarodne pravne obaveze, odnosno Zajedničku izjavu EU i Ruske Federacije iz 2002. godine o tranzitu između Kalinjingradske oblasti i ostatka Ruske Federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu