Poruka za EU: Ne zaboravite, posebno BiH

Prilikom dodele statusa kandidata Ukrajini, Evropska unija ne sme zaboraviti proširenje na zapadni Balkan, a posebno BiH.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/STEPHANIE LECOCQ
EPA/STEPHANIE LECOCQ

To je danas izjavila slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon i najavila da će Slovenija predstaviti plan za davanje statusa kandidata BiH.

"Moramo učiniti sve da politika proširenja bude verodostojna, što znači da ne smemo zaboraviti proširenje na zapadni Balkan", rekla je Fajon u izjavi za slovenačke medije po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Luksembourgu.

"S obzirom na to da bi i sam proces proširenja mogao biti upitan, podržavamo sve napore EU za početak pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju, ukidanje viza za Kosovo i dodelu statusa kandidata BiH", rekla je ona, prenosi Hina.

Fajon je najavila da će Slovenija na današnjem sastanku izneti inicijativu kako pomoći zemlji poput BiH davanjem statusa kandidata.

Davanjem takvog statusa, u Bosni i Hercegovini bi se ohrabrile proevropske snage, naveo je prosle nedelje u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu slovenački predsednik Borut Pahor.

Prema slovenačkom predlogu, kako navode slovenački mediji, BiH bi dobila status kandidata za članstvo na samitu EU u četvrtak i petak u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu