Strani plaćenici eliminisani? Rusi objavili spisak

Moskva objavila spisak o broju stranih plaćenika u Ukrajini.

Izvor: B92

Petak, 17.06.2022.

13:54

Strani plaćenici eliminisani? Rusi objavili spisak
EPA-EFE/Zsolt Czegledi HUNGARY OUT

Kako se navodi, među evropskim zemljama Poljska je neprikosnoveni lider po broju, kako pristiglih tako i poginulih.

Saopštenje portparola Ministarstva odbrane Rusije generala Igora Konašenkova o stranim plaćenicima:

"U pozadini sve većeg broja vojnih neuspeha kijevskog režima i ogromnih dnevnih gubitaka u ljudstvu i tehnici, priliv stranih plaćenika u Ukrajinu ne samo da se smanjio, već se zapravo kreće u suprotnom smeru."

"Uprkos naporima kijevskog režima i povećanju isplata, režim u Kijevu ne može da zaustavi proces odlaska plaćenika na "onaj" svet ili nazad u zemlje njihovog boravka. Nedavna isprazna priča o „20.000“ stranaca koji se "bore" protiv ruskih oružanih snaga je obična laž."

"Kao što smo već napomenuli, Ministarstvo odbrane Rusije prati i evidentira boravak u Ukrajini svakog predstavnika ovog međunarodnog skupa „bezglavih konjanika“. Štaviše, naše baze podataka sada uključuju ne samo plaćenike koji su direktno uključeni u neprijateljstva kao deo ukrajinskih jedinica. Uzimamo u obzir i instruktore koji su stigli da obuče, pomognu u radu i popravci zapadnog naoružanja isporučenog Ukrajini." "Dakle, među evropskim zemljama, Poljska je neprikosnoveni lider po broju, kako pristiglih tako i poginulih plaćenika. Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajinu je stigla 1831 osoba, od kojih je 378 već uništeno, dok su 272 plaćenika otišla nazad u svoju zemlju. Sledi Rumunija – 504 stigla, 102 mrtva, 98 se vratilo. Na trećem mestu je Velika Britanija - 422 došla, 101 poginuo, 95 se vrtailo. Sa američkog kontinenta prednjači Kanada - stiglo 601, uništeno 162, vratilo se 169. Na drugom mestu su Sjedinjene Države", stiglo 530, 214 poginulo, 227 se vratilo.

"Sa Bliskog istoka, Zakavkazja i Azije, pre svega, iz Gruzije je stiglo 355 plaćenika, od kojih je 120 uništeno, a 90 je napustilo Ukrajinu. Zatim slede militanti terorističkih grupa raspoređenih iz oblasti sirijskog Trans-Eufrata pod kontrolom SAD-a - 200 ljudi. Do danas ih je 80 uništeno, a 66 je napustilo Ukrajinu."

"Ukupno, sa naše liste od 17. juna 2022. koja uključuje plaćenike i specijaliste za oružje iz 64 zemlje, od početka specijalne vojne operacije u Ukrajinu je stiglo 6956 ljudi. Od toga je 1956 već uništeno, a 1779 se vratilo."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: