Asanža izručuju Americi: Osnivač Vikiliksa najavio žalbu

Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel odobrila je izručenje saosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža SAD.

Izvor: Tanjug
Podeli
 Foto: EPA/ANDY RAIN
Foto: EPA/ANDY RAIN

Slučaj je prošlog meseca prosleđen ministarki unutrašnjih poslova nakon što je Vrhovni sud odlučio da nema pravnih pitanja u vezi sa uveravanjima američkih vlasti o tome kako će se prema njemu postupati.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž će uložiti žalbu na odluku britanske vlade da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama, saopštio je danas Vikiliks.

"Danas se borba ne završava. To je samo početak nove pravne bitke. Žalićemo se kroz pravni sistem", navodi se u saopštenju objavljenom na Vikiliksovim nalozima na Tviteru.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila je danas izručenje Asanža Sjedinjenim Američkim Državama, gde će se suočiti sa optužbama za špijunažu. Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju je navelo da Asanž ima rok od 14 dana da podnese žalbu na ovu odluku.

On može da se žali Visokom sudu u Londonu, koji mora da odobri nastavak žalbenog procesa. Na kraju mu ostaje da se žali Vrhovnom sudu Velike Britanije, ali ako žalba bude odbijena, on mora da bude izručen u roku od 28 dana, prenosi Rojters. SAD terete Asanža po 18 tačaka optužnice, među kojima je špijuniranje i hakovanje državnih kompjutera, kao i objavljivanje stotina hiljada poverljivih dokumenata, čime, je, kako tvrde, ugrozio ljudske živote.

Za ta dela mogao bi da dobije kaznu do 175 godina zatvora.

Britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova u saopštenju je navelo da Asanž ima rok od 14 dana da podnese žalbu na ovu odluku, prenosi Rojters.

On može da se žali Visokom sudu u Londonu, koji mora da odobri nastavak žalbenog procesa.

SAD terete Asanža po 18 tačaka optužnice, među kojima je špijuniranje i hakovanje državnih računara, kao i objavljivanje stotina hiljada poverljivih dokumenata, čime, je, kako tvrde, ugrozio ljudske živote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu