Amerika napravila pogrešan korak? Velika greška

Širenje Severnoatlantske alijanse, bez obzira na mišljenje administracije Džozefa Bajdena, ne odgovara nacionalnim interesima, javlja američki mediji Foks njuz.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2022.

07:36

Amerika napravila pogrešan korak? Velika greška
EPA-EFE/Toms Kalnins

Kako su naveli, moguće je da će američkom narodu učiniti medveđu uslugu.

Kako se navodi u članku, mišljenje o prednostima ulaska Švedske i Finske u NATO je pogrešno, jer organizacija rizikuje ne samo da poveća troškove na nove učesnike, već i da izazove sukob sa Rusijom.

"Preuzimati odgovornost da pomoću NATO štiti dve bogate evropske države, čija je neutralnost osigurala bezbednost i procvat na više od 70 godina, nije u nacionalnom interesu SAD. Činjenica je da će ih garancije bezbednosti naterati da idu u smeru kompromisa, da troše više resursa i da povećaju šanse za sukob sa neprijateljem koji ima nuklearno oružje", objašnjava se u članku.

Pritom, članstvo Helsinkija i Stokholma u Alijansi ima i realnu cenu. Američki mediji navode da će Vašington potrošiti na širenje Alijanse minimum osam milijardi dolara i trošiti još 1,5 milijardi dolara godišnje.

U članku se navodi i da je sadašnja američka administracija odredila pogrešne prioritete i da je više zainteresovana za dve bogate evropske socijaldemokratije, a ne za položaj SAD. U članku je akcenat stavljen i na stopu inflacije i na američki državni dug, koji je već dostigao 30,5 milijardi dolara.

"Nedostatak dijaloga o ovoj važnoj temi i ocrnjivanje onih koji se usude da dovedu u pitanje prednosti širenja NATO, samo povećavaju rizik da će Sjedinjene Američke Države preceniti svoje snage, ili još gore, da će potencijalno uđi u sukob sa Rusijom koja ima nuklearno oružje. Posle decenija neuspeha u spoljnim odnosima koji su skupo koštali SAD, izabrani političari duguju američkom narodu više od preskupih zaduženja koja nisu povezane sa našom bezbednošću i ekonomskim prosperitetom", zaključuje se u članku.

Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru Alijanse zahteve za stupanje u NATO.

Turska je blokirala početak razmatranja tih prijava jer, kako je naveo turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, Ankara ne može da odobri učlanjenje Finske i Švedske u NATO dok se ne uveri kakve su njihove veze s predstavnicima Radničke partije Kurdistana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: