Erdogan odbio: Novo "ne" iz Turske

Turska je odbila predlog NATO-a da održi trilateralne razgovore sa Finskom i Švedskom.

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2022.

16:15

Erdogan odbio: Novo
Foto: Profimedia

Sastanak koji je bio okvirno zakazan za sredu nije održan, piše "Fajnenšel tajms", pozivajući se na izvore upoznate sa razgovorima.

Kako se navodi, razgovori su za cilj imali pronalaženje rešenja za problem što Ankara ne odobrava da Švedska i Finska uđu u Alijansu.

Prema izvorima, pre održavanja mogućih trilateralnih pregovora, Ankara je zahtevala da Helsinki i Stokholm daju konkretne predloge za prekid veza sa Radničkom partijom Kurdistana zabranjenom u Turskoj, za šta ih turska strana optužuje.

"Trilateralni sastanak uz posredovanje Alijanse bio je 'krajnji cilj... ali do toga još nismo stigli'", piše list, pozivajući se na izvor iz NATO-a.

Podsetimo, Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini 18. maja predale generalnom sekretaru NATO-a zahtev za ulazak u Alijansu.

Turska je blokirala početak procesa razmatranja ovih prijava. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Ankara ne može da kaže "da" članstvu Finske i Švedske u NATO, jer ne može da veruje njihovim uveravanjima o odnosima sa predstavnicima Radničke partije Kurdistana koja je zabranjena u Turskoj.

U Kremlju su ocenili da ovakav korak predstavlja egzistencijalnu opasnost po državu, dok je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nedavno izjavila da je Rusija upozorila Finsku i Švedsku na posledice njihovog ulaska u NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: