Komandant otkrio: Ima više od 20.000 stranih boraca; poznato odakle najviše dolaze

Gruzijski komandant koji nadgleda operacije u kojima učestvuju strani dobrovoljci rekao je da u Ukrajini ima oko 20.000 stranih boraca koji ratuju protiv Rusa.

Izvor: B92

Utorak, 14.06.2022.

17:44

Komandant otkrio: Ima više od 20.000 stranih boraca; poznato odakle najviše dolaze
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Oko 3.000 britanskih vojnika bori se u Ukrajini protiv ruskih snaga, rekao je gruzijski komandant koji nadgleda operacije u kojima učestvuju strani dobrovoljci.

Mamuka Mamulašvili, komandant Gruzijske legije, rekao je da oko 20.000 stranih boraca pomaže ukrajinskim trupama, i da je skoro sedmina stranih boraca iz Velike Britanije.

Gruzijska legija, vojna jedinica pod ukrajinskom komandom, čini najveći udeo stranih boraca u Ukrajini. Britanski vojnici čine drugu najveću grupu, a američki borci su treći, piše Independent.

Mamuašvili, koji je osnovao jedinicu kada su sukobi u istočnoj Ukrajini počeli 2014. godine, rekao je za Skaj njuz da je oko 70 do 80 odsto stranih boraca dobrovoljaca u početku prošlo kroz njegovu jedinicu. Ali većina prelazi u Međunarodnu legiju jer on traži veće borbeno iskustvo.

London nije zvanično saopštio koliko se Britanaca bori u Ukrajini, a nejasno je da li Ukrajina evidentira nacionalnost stranih regruta. Od početka rata u Ukrajini, britanski zvaničnici su slali pomešane vesti kada je reč o učešću ostrvskih dobrovoljaca u sukobima, navodi Raša tudej.

Ministarka spoljnih poslova Liz Tras je krajem februara BBC-ju rekla da bi ona lično podržala svakog ko ide da se bori na strani Ukrajinaca, dok je njeno ministarstvo objavilo zvanično upozorenje da bi oni koji odu da se bore u Ukrajini mogli da budu krivično gonjeni kada se vrate u Britaniju.

Ministar odbrane Ben Volas takođe je upozorio one koji nisu obučeni da postoje bolji načini da pomognu Ukrajini, a sličnu izjavu imao je i šef britanske vojske, koji je rekao da bi učešće britanskih vojnika u ukrajinskom ratu bilo "nezakonito" i "ne bi nikome pomoglo".

U Ukrajini su, koliko se zna, stradala dvojica britanskih državljana. Džordan Getli (24) ubijen je iz vatrenog oružja u Severodonjecku. Krajem aprila još jedan britanski državljanin, za koga su prijatelji rekli da je "bivši vojnik", Skot Sibli proglašen je mrtvim.

Prošle nedelje sud Donjecke Narodne Republike optužio je dvojicu Britanaca – Ejdena Aslina i Šona Pinera – uhvaćene u Marijupolju, da su plaćenici i osudio ih na smrt. London je suđenje opisao kao "prevaru" i insistira na tome da su dvojica boraca legitimni pripadnici ukrajinskih snaga i da ih treba tretirati kao ratne zarobljenike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: