"NATO naprsao - rat u Ukrajini ogolio Alijansu"

Sve je više komentara u javnosti o propustima u NATO alijansi.

Izvor: B92

Utorak, 14.06.2022.

08:25

EPA/EFE/JAKUB KACZMARCZYK

Ukrajinska kriza je samo dodatno pokazala koje su slabosti "NATO štita", Alijansa je daleko manje kohezivna neko što se to čini na prvi pogled, tvrdi britanski politički analitičar Sajmon Tisdal u autorskom članku za list Gardijan.

Kako navodi, evropske članice Alijanse prikrivaju se iza NATO i pokušavaju da izbegnu svoje obaveze pred Kijevom kako ne bi dodatno naljutile Moskvu. Pored toga, objašnjava on, bilo bi apsolutno nerealno očekivati političko jedinstvo u jednoj toliko velikoj organizaciji. "Činjenica da svaka članica Alijanse ima jednak glas iako po vojnoj snazi članice između sebe nisu ni blizu jednakosti, apsolutno koči proces usvajanja odluka", smatra Tisdal. U članku autor navodi i da sve u velikoj meri zavisi od SAD bez čije saglasnosti se praktično ništa ne može ostvariti.

"U slučaju da se konflikt u Ukrajini nastavi, postoji opasnost da na površinu isplivaju svi nedostaci i pukotine unutar Severnoatlantske alijanse na koje se već duže vreme zatvaraju oči. Šta ako je NATO već naprsao i ima ozbiljne nedostatke?", zapitao se autor na kraju teksta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: