Kina: "Primetili smo da Zelenski nije pomenuo Tajvan"

Ministarstvo spoljnih poslova Kine ponovilo je da se tajvansko pitanje suštinski razlikuje po prirodi od pitanja Ukrajine

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/ (AP Photo/Johnson Lai
Tanjug/ (AP Photo/Johnson Lai

Kina nikad oštrija prema Americi: "Ako se iko usudi, nećemo imati izbora"

Oni su saopštili da je Tajvan neotuđivi deo kineske teritorije i da je tajvansko pitanje čisto unutrašnja stvar Kine koja ne dozvoljava nikakvo strano mešanje.

Portparol Ministarstva Vang Venbin je to rekao u ponedeljak na redovnoj konferenciji za novinare kada je upitan da prokomentariše izjave ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na forumu o bezbednosti u Aziji "Šangri La dijalog", prenosi Međunarodni kineski radio.

Kako se podseća Zelenski je u subotu na pitanje kako region Tajvan treba da odgovori ako Kina "pokuša da ga preuzme, silom ako je potrebno", rekao da je "današnji primer Ukrajine primer za ceo svet, da niko nema koristi od rata, kao i da ako postoji diplomatski put, mora da se koristi diplomatski način, ali to mora biti preventivni, a ne onaj koji dolazi nakon što je rat otpočeo".

"Primetili smo da predsednik Zelenski nije pomenuo Tajvan", naglasio je Vang, "kako su neki mediji istakli, neki ljudi jednostavno postavljaju pitanja o Tajvanu, s ciljem da stave reči u usta predsedniku Zelenskom“.

Vang je dodao da će Kina preduzeti snažne mere da odgovori na sve pokušaje "nezavisnosti Tajvana“ koji imaju za cilj da pocepaju Kinu, kako bi čvrsto odbranila nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu