Španija reagovala zbog tzv. Kosova: Ne može

Brisel -- Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je i izveštaj o tzv. Кosovu. U istom paketu usvojen je i izveštaj o Srbiji.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND
Foto: EPA-EFE/ JULIEN WARNAND

A sad i zvanično: Od Srbije se traži...

U izveštaju o tzv. Kosovu poziva se Savet EU da hitno donese odluku o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, izražava podrška prijemu u Savetu Evrope, a pet država članica Unije koje nisu priznale kosovsku nezavisnost pozivaju se da to učine, prenosi portal Reporteri.

Za izveštaj o Kosovu koji je predstavila izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta glasala su 43 poslanika, devetoro je bilo protiv i petoro uzdržanih.

Na izveštaj o Kosovu podneto je više od 300 amandmana. Poslanici iz Španije tražili su da se iz izveštaja izbace sve reference koje tretiraju Kosovo kao državu.

Pojedini poslanici krajnje desnice, uglavnom iz Nemačke i Francuske, predložili su da umesto pozivanja na viznu liberalizaciju, treba reći da vize ne treba liberalizovati u bliskoj budućnosti.

Kako se navodi u dokumentu, Evropski parlament je zadovoljan zato što se Kosovo pridružilo svim stavovima Evropske unije u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu, te je posebnom rezolucijom uvelo sankcije.

Nakon glasanja u Odboru za spoljne poslove, izveštaj će biti razmatran i usvojen kao rezolucija Evropskog parlamenta. Te rezolucije imaju političku težinu, ali nisu obavezujuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 49 idi na stranu