"Austrijski non-pejper nema veze s Ukrajinom"

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Ssalenberg istakao je danas u Beogradu da je ključni pokretač za stabilnost i saradnju EU i niko drugi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Zoran Žestić
Tanjug/Zoran Žestić

Šalenberg je na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom srpske diplomatije Nikolom Selakovićem, ukazao da dve zemlje imaju dugogodišnju vrlo blisko prijateljstvo, da ih povezuje kulturni i ljudski most. Naglasio je da je Austrija među prva tri najveća strana investitora, i da i dalje postoji interesovanje austrijskih kompanija za investicije.

Šalenberg je naglasio da je potez Rusije izazvao veliki šok, koji se oseća svuda, pa i ovde.

"Rusija je svojim potezima prešla i izvan same Ukrajine i mogla bi destabilizovati druge prostore. Mislim da je od suštinskog i geostrateškog značaja EU da sada jasno kažemo da očekujemo da ovaj region Zapadnog Balkana postane van svake sumnje deo EU, da se ovde sprovede evropski način života. To je ujedno zaštita od destabilizacije", poručio je on.

Govoreći o austrijskom non pejperu, rekao je da je od obećanja u Solunu prošlo 19 godina, što je predugo. "Naš predlog je da se prema državama regiona korak po korak iz jedne oblasti u drugu, bilo da je energija, saobraćaj ili nešto drugo, odnosimo kao prema punopravnim članicama. Evropska perspektiva nije jednosmerna ulica. Nalazimo se pred korenitim potresom našeg sistema bezbednosti u Evropi. Niko ne može da se nada da će biti samo posmatrač sa strane“, podvukao je on.

Šalenberg je kazao da je Austrija sa ohrabrenjen videla jasan stav svih zemalja regiona na sednici UN u osudi agresije Rusije i dodao da tako treba da nastave.
"Srbija kao najveća zemlja u regionu deli i značajnu odgovornost", podvukao je šef austrijske diplomatije.

Šalenberg je rekao da su regionalna saradnja i stabilnost bitni, da je važno da postoji regionalno tržište, i izrazio je, s tim u vezi zahvalnost Nemačkoj i kancelaru Olafu Šolcu što će nastaviti Berlinski proces, jer je, kaže, bio inkubator u kojem su nastajale ideje saradnje.

"Ako govorimo o regionalnoj stabilnosti veoma važna je postepena normalizacija odnosa Beograda I Prištine. Raduje me što je predsednik Aleksandar Vučić u petak izjavio da će pokušati sve da dodje do pomaka. Dijalog su iglene uši kroz koje se posmatra region, i zato je važan“, rekao je on.

Šalenberg je apelovao da se uprkos svih poteškoća napreduje.Ukazao je da dolazi iz srednje Evrope koja je puna istorije, i koja je pravila više problema, ali i naglasio da treba pogledati gde je sada taj deo kontinenta.

"Isti model uspeha može da funkcioniše i ovde. Ključni pokretač bila EU i niko drugi", uveren je šef austrijske diplomatije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu