Evropski parlament sutra o Srbiji: "Sankcije Rusiji hitno i međusobno priznanje sa Kosovom"

Poslanici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta sutra u 9.00 časova glasaće u Briselu o usvajanju ovogodišnjeg izveštaja o Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Hadrian
Ilustracija: Shutterstock/Hadrian

Na nacrt izveštaja koji je u aprilu predstavio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik podneto je 439 amandmana, a poslaničke grupe su usvojile 40 kompromisnih amandmana kojima je proširen tekst izveštaja.

Evropski parlament je u fokus svog ovogodišnjeg izveštaja o Srbiji stavio poziv Beogradu da se ”hitno” uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Belorusije i to postavio kao jedan od uslova za dalji napredak Srbije na putu evrointegracija.

"Srpske vlasti se pozivaju da se istinski angažuju u neophodnim reformama i vrate zemlju na pravi put evropskih integracija i time ispune evropske aspiracije Srbije", navodi se u tekstu.

U nacrtu teksta izveštaja amandamanima je dopunjeno i da se od Beograda i Prištine očekuje potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, "zasnovanog na međusobnom priznanju", što će, ako bude usvojeno, biti i put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumentu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Poslanica Zelenih Viola fon Kramon je, zajedno sa poslanikom liberala Klemenom Grošeljem i nekolicinom predstavnika socijaldemokrata u Evropskom paralamentu, autorka najvećeg broja amandmana koji su podneti na izveštaj o Srbiji, posebno u delu koji se odnosi na saradnju sa Rusijom.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, izveštaj o Srbiji naći će se početkom jula i na finalnom plenarnom glasanju Evropskog parlamenta, kada će biti usvojen u obliku pravno neobavezujuće rezolucije o Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 72 idi na stranu