"Teško nam je da razumemo"

Finski pristup i akcije u borbi protiv terorizma u potpunosti se poklapaju sa generalnom linijom drugih zemalja NATO.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 12.06.2022.

17:43

EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

Helsinkiju je teško da razume zašto su Finci izazvali posebnu zabrinutost Turske, izjavio je danas predsednik te zemlje Sauli Ninisto.

"Želeo bih da istaknem da ne vidim nikakvo ozbiljno neslaganje oko toga kako se Finska ponaša po pitanju terorizma. Stoga nam je teško da razumemo zašto izazivamo posebnu zabrinutost u Turskoj", rekao je Ninisto na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, prenosi RIA Novosti.

Napomenuo je da NATO podržava pregovore, kao i da će se u bliskoj budućnosti održati novi sastanci predstavnika Švedske, Finske i Turske.

Kako je rekao Ninisto, Finska je dala što je moguće više informacija o trenutnoj borbi protiv terorizma. "Iznenađeni smo stavom Turske.

U međunarodnoj politici morate ozbiljno da shvatite ono što kaže druga strana, a mi ozbiljno shvatamo mišljenje Turske. Nadajmo se da možemo da pronađemo rešenje koje će zadovoljiti sve strane", poručio je finski lider.

Švedska i Finska podnele su zahtev za pridruživanje zapadnom odbrambenom savezu prošlog meseca, a kao odgovor na sukob u Ukrajini.

Obe zemlje su naišle na protivljenje Turske, koja ih je optužila da podržavaju i daju utočište kurdskim militantima i drugim grupama koje smatra teroristima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: