(Ne)prihvaćen sporazum o BIH na sastanku u Briselu; Dodik: "Ništa nije potpisano"; Mišel: Većina pristala

Sastanak lidera parlamentarnih stranaka i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela je završen.

Izvor: B92

Nedelja, 12.06.2022.

22:52

(Ne)prihvaćen sporazum o BIH na sastanku u Briselu; Dodik:
Tanjug/ AP Photo/Olivier Matthys

Tanjug je večeras preneo da je politički sporazum o principima obezbeđivanja funkcionalne BiH i napretka na evropskom putu prihvaćen potpisima većine učesnika sastanka i da je sastanak lidera parlamentarnih stranaka i predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela završen.

Međutim, odmah posle ove objave Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednik SNSD Milorad Dodik poručio je na Tviteru da u Briselu ništa nije potpisano. Sastanak je danas počeo oko 15.00 časova, a kako su mediji naveli, sporan je dokument, odnosno deo političkog sporazuma koji se tiče odnosa BiH prema ukrajinskoj krizi. Dodik je prethodno poručio da su za "sve političare iz Srpske obavezujući samo zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, koji kažu da ostajemo neutralni".

Mišel: Većina političkih lidera BiH prihvatila Sporazum

Posle osam sati razgovora političkih lidera BiH sa predstavnicima EU u Briselu postignut je ''politički sporazum o jakoj i kredibilnoj mapi puta kojom će se sprovoditi reforme u BiH u cilji napretka ka evropskoj buducnosti'', naveo je domaćin sastanka, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Iako se ni predstavnici EU kao domaćina susreta, ni učesnici nisu obratili medijima nakon celodnevnog sastanka u Briselu, iz kancelarije Mišela objavljeno je da su predstavnici političkih partija, zastrupljenih u Parlamentu BiH, usvojili sporazum kojim ponavljaju svoju posvećenost ''''očuvanju i izgradnji mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa Ostalima), te građani Bosne i Hercegovine koja se sastoji od dva entiteta i Brčko Distrikta”.

U tekstu koji je podržala većina lidera političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH dodaje se i posvećenost principima vladavine prava, sprovođenju demokratskih izbora, razvoju demokratskih institucija i evropskoj buducnosti BiH.

Istovremeno, lideri političkih partija i članovi Predsedništva BiH obavezali su se da će preduzimati konstruktivne reforme kako bi ''zaštitili i unapredili properitet, finkcionisanje i bezbednost BiH''.

U saopštenju Evropskog saveta navodi se da su lideri političkih partija i članovi Predsedništva BiH iskazali punu posvecenost poštovanju odluka međunarodnih i domaćih sudova kao i da su se obavezali da će raditi na efikasnom sprovođenju opštih izbora u zemlji, zakazanih za 2022. godinu, te da će nakon izbora konstruktivno sarađivati na brzom formiranju novih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti na svim nivoima, a u skladu sa zakonom propisanim rokovima.

”Odlučno će raditi na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o aplikaciji zemlje za članstvo u EU, kako bi napredovali na putu ka EU i odgovorili na težnje ljudi”, navodi se u tekstu dogovorenog Sporazuma.

Sporazum pominje i nastavak usklađivanja BIH sa zajeničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, posvećenost preduzimanju konkretnih koraka u promovisanju ambijenta pogodnog pomirenju u cilju prevazilaženja naslieđa rata i pozdravlja aktivnu podršku EU u olakšavanju dijaloga, izgradnji poverenja i završetku navedenih koraka.

U Evropskom savetu navode da je sporazum potpisalo 12 učesnika sastanka iz BiH, uključujući i sva tri člana Predsedništva.

Uz konstataciju da na sastanak u Briselu nije došao lider HDZ BiH Dragan Čović, kao i da je ”iz Republike Srpske pozvano na raspravu i usvajanje odluke u Predsedništvu BiH o situaciji u Ukrajini”, u Briselu napominju da je sporazum prvno neobavezujući dokument, sačinjen u nameri da se da podsticaj BiH da izađe iz političke blokade i krene napred na putu evrointegracija.

Druga strana sporazuma

Sporazum su podržale stranke sa sedištem u Sarajevu (SDA, SDP, DF, NiP, NS, PDA, NES i NB).

Protiv su, kako prenosi Klix.ba, bili lider DNS-a Nenad Nešić, kao i predsednik PDP-a Branislav Borenović.

Nešić je objasnio i zašto nije želeo da podrži zajednički sporazum iz Brisela.

"Nemam potrebu niti želju da se dodvoravam bilo kome spolja. Moj posao je da vodim računa o našem narodu i našoj RS. Ja izdajnik Republike Srpske nikada biti neću, bez obzira na ličnu cenu. Nemam potrebu da dajem jeftine izgovore da nisam potpisao zbog Dodika, Komšića, ovog ili onog. Nisam potpisao zato što su Republika Srpska i Narodna skupština Republike Srpske za mene svetinja", poručio je Nešić iz Brisela.

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović takođe nije podržao zajednički sporazum.

Kako navodi isti izvor, Dodik je podržao sporazum, uz izdvojeno mišljenje oko stavke koja se odnosi na osudu ruske agresije na Ukrajinu.

"Ovaj Sporazum prihvatam samo zbog vas", rekao je Dodik Mišelu.

Važno je napomenuti da još ništa nije potpisano i da se ovo odnosi samo na to ko podržava sadržaj sporazuma, a ko ne.

Podsećamo, sastanku su prisustvovali predsednik i potpredsednik SDA Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, te lideri DF-a Željko Кomšić, stranke Naroda i pravde Elmedin Кonaković, SDP-a BiH Nermin Nikšić, Naše stranke Edin Forto, Nezavisnog bloka Senad Šepić, NES-a Nermin Ogrešević, SNSD-a Milorad Dodik, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SP-a Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić i PDP-a Branislav Borenović.

Lider HDZ Dragan Čović nije se pojavio na sastanku, iako je doputovao u Brisel.

Mirko Šarović (SDS) i Fahrudin Radončić (SBB) nisu doputovali u Brisel.

Nešić: Nisam potpisao zajedničku izjavu,suprotna interesu RS

Predsednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić odbio je večeras u Briselu da potpiše zajedničku izjavu lidera parlamentarnih stranaka u BiH u Briselu jer, kako je naveo, smatra da ona nije u interesu Republike Srpske i da je u suprotnosti sa stavovima Narodne skupštine Republike Srpske. "Nenad Nešić isto misli i u Banjaluci i u Briselu. Meni je Republika Srpska uvek i svuda na prvom mestu, ne krijem se i ne bežim kao neki. Ako je Narodna skupština utvrdila stav da Republika Srpska smatra da je potrebno zadržati neutralan stav po pitanju krize u Ukrajini, niko od nas nema pravo da potpisuje izjavu u kojoj se daje kvalifikacija o toj krizi", istakao je Nešić.

Iz DNS-a je saopšteno da Nešić smatra da je "u serviranoj izjavi bilo još spornih elemenata i političkih ciljeva koji su suprotni od onog što je utvrdila Narodna skupština", prenosi RTRS.

"Niko od nas nema pravo da se obaveže da će sprovoditi političke i neustavne odluke Ustavnog suda BiH kojima se derogira i razvlašćuje Republika Srpska, suprotno Ustavu BiH i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Zar da potpišem da ćemo dati našu državnu imovinu, reke, šume? Moja ruka to potpisati neće!", poručio je Nešić.

On je rekao da je "Narodna skupština još 2009. godine utvrdila platformu za promene Ustava BiH kako bi se implementirale presude Evropskog suda za ljudska prava".

"Sada ođednom vaskrsava i mišljenje Venecijanske komisije prema kojem treba ukinuti Dom naroda PS BiH, ojačati nadležnosti BiH i preneti nove, te formirati nova ministarstva na nivou BiH. Takvu odluku ne može doneti nijedan lider, nego isključivo Narodna skupština a ja se nadam da ona to neće nikada uraditi", poručio je Nešić.

On je naveo da su sve to sugestije koje je dao na tekst izjave još pre puta u Brisel, ali da one nisu uvažene.

"Nemam potrebu niti želju da se dodvoravam bilo kome vani. Moj posao je da vodim računa o našem narodu i našoj Republici. Ja izdajnik Srpske nikada biti neću, bez obzira na ličnu cenu. Nemam potrebu da dajem jeftine izgovore da nisam potpisao zbog Dodika, Komšića, ovog ili onog. Nisam potpisao zato što su Republika Srpska i Narodna skupština Republike Srpske za mene svetinja", poručio je Nešić.

Sastanak političkih lidera BiH sa predstavnicima EU u Briselu je završen, a kako je rekao domaćin sastanka, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, posle osam sati razgovora postignut je ”politički sporazum o jakoj i kredibilnoj mapi puta kojom će se sprovovoditi reforme u BiH u cilji napretka ka evropskoj buducnosti”.

Dodik Borelju: RS opredeljena za mir i evropski put

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik saopštio je večeras da je visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelju tokom razgovora u Briselu preneo da je Republika Srpska opredeljena za mir i evropski put.

„U otvorenom razgovoru sa Žozepom Boreljom poručio sam da je Srpska opredijeljena za mir i evropski put“, napisao je Dodik na Tviteru.

On je u svojoj objavi dodao da ima obavezu da donosi odluke koje neće ugroziti interes srpskog naroda.

Danas ranije, Milorad Dodik izjavio je da neće dozvoliti da se potpiše bilo kakav politički dokument u kojem se na bilo koji način kvalifikuju sukobi u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: