Kinezi nisu napustili salu dok je Zelenski govorio

Kineska delegacija nije napustila demonstrativno salu tokom govora ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na bezbednosnom samitu dijaloga Šangri-La.

Izvor: B92

Subota, 11.06.2022.

12:51

Kinezi nisu napustili salu dok je Zelenski govorio
EPA-EFE/PHILIP DAVALI DENMARK OUT

Ta netačna infomacija prvobitno je navedena u našem članku.

"Shangri-La Dialogue" samit u organizaciji think-tanka Međunarodni institut za strateške studije održan je u Singapuru u periodu od 10. do 12. juna 2022. godine.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se prisutnima virtuelno 11.6.2022. i govorio o situaciji u Ukrajini. Tvrdeći da je kineska delegacija napustila prostoriju dok je Zelenski držao govor, portali se pozivaju na ukrajinski medij Strana.

Ova tvrdnja objavljena je 11.6.2022. godine na Telegram kanalu Politika Strany (Politika Stranы), koji je povezan s ovim medijem. Strana kao izvor svojih tvrdnji navodi Tviter nalog Olivije Enos, analitičarke u Centru za azijske studije Heritage fondacije. Na ovom Telegram nalogu objavljen je i skrinšot njene objave koju više nije moguće pronaći na Tviteru.

Na platformi Flikr objavljene su fotografije s događaja, dok su na zvaničnom jutjub kanalu Međunarodnog instituta za strateške studije objavljeni snimci. U albumu fotografija sa specijalnog obraćanja Volodimira Zelenskog može se videti nekoliko fotografija zabeleženih tokom njegovog govora.

Jedna od objavljenih fotografija prikazuje članove kineske delegacije koji prate govor Zelenskog, dok jedan od članova snima ili fotografiše. Kada se bliže pogledaju obeležja na njihovim ramenima, jasno je da je reč upravo o kineskoj delegaciji.

U odgovoru na sada obrisanu objavu na Tviter nalogu Olivije Enos, bivši zvaničnik američkog ministarstva odbrane odgovoran za Kinu, Tajvan i Mongoliju, Dru Tompson, napisao je da je salu navodno napustila vijetnamska delegacija. Za to zvanične potvrde nema.

Na kraju, jasno je da kineska delegacija nije napustila salu tokom govora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na Shangri-La Dialogue samitu u Singapuru. Brojne fotografije, ali i prisutni pojedinci to potvrđuju.

(Izvinjavamo se na prenošenju neproverenih informacija.)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: