Kina progovorila o "strogo čuvanoj tajni"; Okovano gvožđem

Pnom Pen -- Vojna saradnja Pekinga i Pnom Pena je važan stub "partnerstva okovanog gvožđem", poručio je danas kineski ambasador Van Ventijan.

Izvor: Tanjug
Podeli
Alan/Depositphotos
Alan/Depositphotos

Ovo je strogo čuvana tajna Kine

On je to izjavio na početku radova u najvećoj pomorskoj bazi Kambodže koje finansira Kina, što izaziva zabrinutost SAD, prenosi Rojters. Američki mediji objavili su ranije da je reč o "najvećoj kineskoj tajni".

Obraćajući se na ceremoniji otvaranja radova, kambodžanski ministar odbrane Tea Ban odbacio je tvrdnje da će Kambodža dozvoliti Kini da izgradi vojnu bazu na svom tlu.

„Kraljevina Kambodža neće dozvoliti stranu vojnu bazu na svojoj teritoriji“, naglasio je on u današnjem obraćanju.

Kambodžanski ministar je saopštio i da svaka zemlja može da koristi objekte u pomorskoj bazi Ream, i da je njegova zemlja otvorena da prihvati vojnu pomoć od bilo koga.

„Kao snažan stub partnerstva okovanog gvožđem, vojna saradnja Kine Kambodže je medju fundamentalnim interesima naše dve države i dva naroda“, poručio je kineski ambasador u Kambodži Vang Ventijan u govoru na ceremoniji otvaranja radova u bazi u Tajlandskom moreuzu.

Sjedinjene Države su izrazile "ozbiljnu zabrinutost" da Kina u tajnosti u Kambodži gradi objekat koji će koristiti isključivo njena ratna mornarica i poručile da takav potez podriva regionalnu bezbednost.

Prošle godine, Sjedinjene Države su optužile Kambodžu da nije bila transparentna po pitanju uloge Kine u nadogradnji ovog objekta, a veze izmedju Vašingtona i Pnom Pena su već godinama narušene zbog optužbi SAD da su dugogodišnji premijer Hun Sen i njegova vladajuća stranka ugušili demokratiju progonom opozicije.

Hun Sen, odbacujući takve tvrdnje, približio se Kini, koja je daleko najveći investitor u Kambodži, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu